BIMI de e-mailmarketing hit van 2020?

Als e-mailmarketeer doe je er alles aan om op te vallen in de inbox van je ontvanger, en nog beter om je bericht te laten openen en klikken. Mogelijk dat de aanstaande adoptie van BIMI marketeers een handje kan helpen in het verhogen van hun engagement cijfers.

 

Maar wat is BIMI?

Nee, met BIMI bedoelen we niet de welbekende aspergebroccoli bij je Albert Heijn om de hoek. BIMI staat voor “Brand Indicators for Message Identification”. Een aantal grote techbedrijven werken op dit moment samen aan een nieuwe standaard. De implementatie van deze standaard moet zorgen voor een betere digitale handtekening voor afzenders. Bijkomend voordeel? Er zal automatisch een logo van de afzender in de inbox van consumenten worden weergegeven. De werkgroep bestaat uit onder andere Comcast, Verizon, Google, LinkedIn en ReturnPath. Een ander werkgroeplid 250ok ontwikkelde een handige video met extra uitleg. Al bijna twee jaar werken de techbedrijven samen aan deze standaard. Yahoo, onderdeel van Verizon, heeft er al een pilot meegedaan. De verwachting is dat Google met haar e-maildienst Gmail een pilot in 2020 gaat doen. 

 

BIMI als standaard

Bedrijven die gebruik maken van e-mailmarketing dienen een digitale handtekening te hebben. Samen met de websitebeheerder of je IT-afdeling zullen een aantal authenticatie processen moeten zijn ingericht. Daar zijn termen als SPF, DKIM en DMARC records aan verbonden. Een SPF record is bijvoorbeeld een bestand binnen de DNS gegevens van een webdomein waarin is opgenomen welke IP adressen een e-mail mogen verzenden. De aanwezigheid van deze processen is vaak een eerste ingangscontrole van de spamfilters van partijen als Gmail, Hotmail of Yahoo. 

 

Eenmaal ingericht staat je niets meer in de weg om met krachtige marketing platformen als Selligent of Salesforce Marketing Cloud namens jouw merk of organisatie omnichannel campagnes te versturen. Door dit goed in te richten en ook te blijven monitoren verhoog je de kans op een hogere verzendreputatie, hogere deliverability en inbox placement. Nu wil deze BIMI werkgroep daar dus een extra stap aan toevoegen. 

 

Direct duidelijk wie de afzender is

Het wordt niet alleen voor platformen en spamfilters duidelijk wie de afzender is, ook voor consumenten wordt het met BIMI beter zichtbaar. BIMI zorgt er namelijk voor dat het logo van de afzender wordt getoond. Naast de eerder genoemde SPF, DKIM en DMARC zal je ook BIMI moeten inrichten. Hiervoor moet een extra DNS record worden toegevoegd die verwijst naar het adres van het logo. Dat logo moet in SVG formaat zijn opgeslagen en binnen een vierkant gecentreerd zijn. Daarnaast mag alleen het logo worden weergegeven, geen taglines of payoff.

Ja, dat wil ik!

Nog eventjes geduld. Je kan je weliswaar volledig klaarmaken voor de komst van BIMI. Allereerst door nu alles al zo netjes mogelijk ingericht te hebben. Dan ben je er nog niet helemaal. Voor de huidige pilotfase zal je een samenwerking moeten sluiten met een van de werkgroepleden. Daarnaast is de verwachting dat er in de toekomst ook nog een ”Verified Mark Certificate” noodzakelijk is, zodat spammers een logo niet misbruiken. In oktober 2019 was CNN wereldwijd de eerste partij die deze certificering kreeg. Deze certificering gaat via een externe partij en zal dus geld gaan kosten. De ambities zijn groot, na e-mailmarketing wil men dit bijvoorbeeld ook voor social media beschikbaar maken. Wordt vervolgd!

 

Benieuwd?

Wij kunnen ook jou helpen om een volgende stap te zetten! Benieuwd hoe we dat doen?  Neem contact op en we vertellen je hier graag meer over. Of meld je aan voor onze inspirerende nieuwsbrief

 

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met me op, ik vertel er graag meer over!

Marketing Yourzine

marketing@yourzine.nl


Welkom.
Vanaf november is Yourzine veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?