Verdachte activiteit op je Netflix account

Verdachte activiteit op je Netflix account

Netflix heeft op een hele orgininele manier Marvel’s nieuwe serie ‘The Punisher’ per e-mail aangekondigd. Het bedrijf wekte de nieuwsgierigheid in de inbox van de ontvanger met een triggerende subjectline om vervolgens met een animated gif duidelijk te maken dat de nieuwe Marvel serie ‘The Punisher’ binnenkort te bekijken is.

 

De afgelopen periode kwam Netflix veelvuldig in het nieuws. Scammers probeerde consumenten met een phising mail te verleiden tot het delen van persoons- en betalinggegevens. Het weerhield de streaming service er niet van om alsnog een wereldwijde e-mailmarketing campagne uit te rollen die wel heel erg op dit ongemak zit. Netflix communiceerde namelijk de subjectline ‘Verdachte activiteit █████ Marvel op Netflix █████’.

 

Als fervent Netflix gebruiker triggerde deze subjectline direct mijn aandacht. Ondanks een zekere twijfel (vanwege een mogelijke phishing bericht) besloot ik de e-mail toch te openen. Netflix segmenteerde de campagne op basis van eerder (kijk)gedrag en daarnaast verwacht ik dat er rekening is gehouden met leeftijden. Een oudere Netflix klant zal een dergelijke e-mail waarschijnlijk minder snel openen.

 

Na het openen van de e-mail werd ik verrast door de orginaliteit van Netflix. De boodschap die Netflix wilde communiceren is wel heel erg goed overgekomen. Deze creatieve oplossing trok overigens ook wereldwijd de aandacht. De animated gif is hieronder te bekijken. Om deze goed te bekijken is er alsnog een loop aan toegevoegd.

 

Verdachte activiteit op je Netflix account

Het gebruik van animated gifs in e-mailmarketing is niet nieuw. Netflix maakt gebruik van een animated gif die maar eenmaal wordt getoond. In de meeste campagnes is sprake van een loop. Eerder beschreef mijn collega Gerrit al een aantal zaken waar e-mailmarketers rekening mee mouden houden wanneer het gaat om het gebruik van animated gif in e-mail:

 

  • Een animated gif moet passen bij je doelgroep en duidelijk iets toevoegen aan je boodschap. Animated gifs hebben een hoge attentiewaarde bij de lezer maar het moet niet ‘too much’ worden. Goed is goed genoeg.
  • Verplaats je in de consument en wordt niet te schreeuwerig. Keep it simple! Bij animated gif kan je zelf bepalen hoe snel afbeeldingen elkaar opvolgen (en of je een loop herhaalt). Het is afhankelijk van de setting hoe snel frames elkaar opvolgen. Daarnaast is de stelregel om het in zo’n min mogelijk frames te doen, hoe minder hoe beter. In het geval van Netflix is dus gekozen om het geheel 1x te tonen.
  • Oudere Microsoft Outlook versies (voor 2016) en een Windows Mobile ondersteunen animated gifs in e-mailmarketing niet. Beiden tonen altijd het eerste of laatste frame. Zorg er dus voor dat er altijd sprake is van een duidelijk begin en eind (of 1ste en laatste frame zijndezelfde visual) waar een duidelijk call-to-action is opgenomen.

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met me op, ik vertel er graag meer over!

Gerrit van Leeuwen
Gerrit van Leeuwen

Manager Digital Strategy

gerrit@yourzine.nl

“What keeps me going is goals” - Mohammed AliWelkom.
Vanaf november is Yourzine veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?