Uber rolt loyaliteitsprogramma steeds verder uit

Uber kondigde eind vorig jaar een eigen loyaltiteitsprogramma aan. Inmiddels wordt in rap tempo Uber Rewards in de Verenigde Staten uitgerold. Aanvankelijk was het programma enkel actief in San Francisco en een handvol andere steden. Inmiddels zijn er volgens Techcrunch al 25 steden aangesloten en zijn er meer op komst. Het is nog onbekend of Uber plannen heeft het loyaliteitsprogramma ook in andere werelddelen, waaronder Europa, te introduceren.

 

Uber Rewards: een korte introductie

Amerikaanse consumenten kunnen zich in de Uber app aanmelden voor het loyaliteitsprogramma. Wanneer deze nog niet beschikbaar is in zijn of haar regio dan is het mogelijk je aan te melden voor een wachtlijst.

 

Eenmaal lid van Uber Rewards kunnen er punten worden verzameld bij elke Uber rit of Uber Eats bestelling. In het geval van Uber Pool en Uber Eats kan er 1 punt verdiend worden per uitgegeven dollar. Bij Uber X (2) en Uber Premium (3) kunnen zelfs nog meer punten per uitgegeven dollar worden gespaard. Uber Premium behelst de diensten van Uber Black en Black SUV.

 

Het loyaliteitsprogramma Uber Rewards maakt een onderscheid in vier verschillende niveaus welke worden berekend over de transacties van de afgelopen zes maanden. Elke nieuwe gebruiker begint in de ‘Blue’ categorie. Bij 500 punten wordt de overstap naar Gold gemaakt en zo gaat dat door tot Platinum (2500 punten) en Diamond (7500 punten).

 

 

Wat is de meerwaarde voor consumenten?

Het programma richt zich met name op retentie van de niet zo reguliere gebruikers. Een belangrijk element hierin is dat Uber klanten kunnen sparen voor 5 dollar korting op een volgende rit of bestelling. Hiermee hoopt het bedrijf te voorkomen dat consumenten gaan ‘shoppen’ bij andere taxidiensten, zoals bijvoorbeeld concurrent Lyft. Minder frequente gebruikers kijken toch vooral of een andere dienst goedkoper is dan wel eerder op de plaats van vertrek kan zijn.

 

Bij de loyale klant, consumenten die meerdere keren per week gebruik maken van de dienst, ligt de focus op service. Hierbij kan je denken aan flexibele annuleringen, priority support en voorrang bij ophalen vanaf vliegvelden. Vanaf Platinum wordt het ook mogelijk om voor een bepaalde route de prijs vast te stellen, dit noemt Uber ‘Price protection between your 2 favorite places’.

 

 

Platinum: Focus op bedrijfsleven

Het behalen van de Platinum status zal slechts zijn voorbehouden aan een select aantal Uber klanten. Techcrunch berekende namelijk dat iemand dan wekelijks acht ritjes met Uber X zou moeten hebben, wekelijks een Uber Eats bestelling en elke maand gebruik maakt van Uber Black naar het vliegveld. De verwachting is dan ook dat dit met name zakenreizigers zijn, vergelijkbaar met de hoge statusniveau’s bij vliegtuigmaatschappijen en hotelketens.

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met me op, ik vertel er graag meer over!

Gerrit van Leeuwen
Gerrit van Leeuwen

Manager Digital Strategy

gerrit@yourzine.nl

“What keeps me going is goals” - Mohammed Ali