Trends

Wat zijn de trends van 2017?

2016 betekende de doorbraak van conversational commerce in Europa. Facebook en Slack stelde hun chatbots open voor bedrijven wat het gebruik ook in Nederland in een stroomversnelling zette. 2016 betekende ook dat marketeers niet meer zonder een Data Management Platform (DMP) kunnen. Waar moeten marketeers in 2017 op gaan inzetten?

 

De verbindende factoren van de trends in 2017 zijn Data, Privacy en Experience met de ideale omnichannel customer journey als kapstok.  Consumenten verwachten meer dan ooit een eenduidige boodschap door heel hun klantreis, ongeacht het kanaal. Realiteit is echter dat een ervaring, offline dan wel online, wisselend kan zijn. Terwijl het zo veel makkelijker kan en eigenlijk ook niet meer zou kunnen. Niet de kanalen maar de klantreis van een individuele consument moet centraal staan. De huidige generatie marketingplatformen en de aanwezige data geeft ons de mogelijkheid elke individuele klant zijn eigen op maat gesneden customer journey te bieden met de kanalen en timing die bij diegene past.

 

Trend 1: Programmatic marketing wordt realiteit
Al in 2015 sprak Google over de term Programmatic marketing en beschreeft het als volgt “het effectief gebruik maken van technologie en signalen van het publiek om ze op de juiste tijd en plaats met de juiste boodschap real-time te bereiken”. De opkomst van Data Management Platformen (DMP’s) hebben ervoor gezorgd dat het voor marketeers makkelijker is geworden uit meerdere databronnen een eenduidig klantbeeld te creeren. De data die vanuit verschillende kanalen wordt verzameld en op individueel niveau kan worden gebundeld zorgt ervoor dat de marketingbelofte langzaam maar zeker door iedereen kan worden benut. We verschuiven steeds meer van de marketingkalender naar de timing van de klant. Met persoonlijk gedrag zal de klant het ritme van de campagnes nog dominanter gaan bepalen.

 

Trend 2: Gereed zijn voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
Consumenten krijgen meer controle over de data die door merken en organisaties wordt vastgelegd. Tegelijkertijd veranderen ook de verantwoordelijkheden van de beheerder (merk / organisatie) als ook de bewerker (agency). De Algemene Verordering Gegegvens (AVG), ook wel bekend onder de Engelse afkorting GDPR (General Data Protection Regulaton) komt er in 2018 aan. Marketeers zullen hier in 2017 al hun maatregelen in nemen. Belangrijke steekwoorden: Data Portabiliteit, Privacy by Design en Right to Erasure.

 

Trend 3: De volgende stap in Augmented Reality
Pokémon Go wist de wereld in 2016 een aantal weken in haar greep te houden. Verkeersregels werden aangepast. Jongeren zaten niet langer urenlang achter hun computer of console maar gingen de straat op om Pokémons te vangen. Augmented Reality brak eindelijk door en liet iets van haar potentieel zien. In 2017 zullen we nieuwe toepassingen van augemented reality zien, zowel op het gebied van games als advertenties.

 

Augmented reality (AR) en ook virtual reality (VR) gaan in 2017 consumenten de ervaringen bieden die ze willen meemaken. Niet langer zitten consumenten achter een saai beeldscherm of te kijken naar hun smartphone maar ze maken daadwerkelijk onderdeel uit van de totale ervaring. Dit wordt ook wel immersive experience marketing genoemd.

 

 

Trend 4: Comeback kid Native Advertising
Marketeers kunnen in 2017 niet om native advertising heen. Consumenten zijn in 2017 niet alleen meer in control maar ook beter bewust van de advertentievormen om zich heen. Er is een soort van blindness ontstaan rondom onder andere display advertising. Native advertising, mits op de juiste manier ingezet, is een slimme manier (en ook effectiever) om alsnog de aandacht van de consument voor zich te winnen.

 

Trend 5: Purpose-driven marketing
Welke marketeer kent de ‘Golden Circle’ van Simon Sinek niet? Ook wel bekend als ‘Start with why’. Een trend die zich nu wereldwijd ontwikkelt en een ontwikkeling uit de uiteenzetting van Sinek is Purpose-driven marketing. Communicatie wordt gebaseerd op basis van gedeelde interesse en behoeftes. Dat hoeft niet altijd uit winstoogmerk te zijn maar ook gericht op de relatie merk-klant voor de lange termijn.

 

Trend 6: Data visualisatie komt op de agenda
Met meer data en data marketing platformen ontstaat ook een grotere behoefte om data te visualiseren. Niet voor niets noemt Forbes de groei in data visualisatie tooling als ook de behoefte aan data visualisatie als een van de grootste trends van 2017. Een data marketing platform kan de data interpreteren, tools als Tableau gaan dieelfde data zichtbaar en overzichtelijker maken. Een logisch gevolg uit deze trend is dat ook de vraag naar data analyse verder groter wordt.

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met me op, ik vertel er graag meer over!

Gerrit van Leeuwen
Gerrit van Leeuwen

Manager Digital Strategy

gerrit@yourzine.nl

“What keeps me going is goals” - Mohammed AliWelkom.
Vanaf november is Yourzine veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?