Tony’s Chocolonely benut met winkel nog niet volledige potentie

Je loopt er bijna voorbij. Via een kleine zij-ingang van de Beurs van Berlage stap je de kleurrijke pop-up shop van Tony’s Chocolonely binnen. Met zoveel verschillende smaken en repen, die je allemaal onbeperkt mag proeven, is Tony’s Super Store voor de chocoladeliefhebber een waar walhalla. Maar wat viel ons naast al die lekkere chocolade als marketeers nog meer op?
 
Van consumeren tot een fotobooth
Naast het ongegeneerde consumeren kun je bij Tony’s Super Store, net als bij de winkel in het Westerpark, ook je eigen reep samenstellen, de wikkel zelf designen en foto’s maken in de fotobooth. Dat waren voldoende redenen om eens een bezoekje te brengen aan deze real-life chocolate factory. Vanuit het vakgebied waren we daarnaast benieuwd of er vanuit dit touchpoint ook data werd verzameld. Tijdens ons bezoek (en proeverij) wordt er in eerste instantie niets van ons verwacht. Nergens hoef je je naam, e-mailadres, of socials achter te laten.
 
Een transactie leidt tot identificatie
Tony’s profielverrijking of base vergroting begint pas wanneer je je eigen reep gaat samenstellen. De pop-up store bied je namelijk de mogelijkheid vanuit een muurvullende mega-chocoladeautomaat een gehele Tony Chocolonely-reep te customizen. Tijdens dit samenstellen heb je de keuze uit diverse chocoladesmaken en ingrediënten.

Er zijn tal van mogelijkheden zoals rode/blauwe muisjes, pretzel, knettersuiker, nougat, amandelen en nog veel meer. Uiteindelijk mag je ook je eigen wikkel designen. Als je deze ‘life choices’ hebt gemaakt vraagt de tablet om je naam, e-mailadres en telefoonnummer achter te laten. Op deze manier kunnen de ‘superstore super stars’, zoals de winkelmedewerkers worden genoemd, je een berichtje sturen zodra je persoonlijke Tony Chocolonely reep af is. Dit duurt ongeveer 45 minuten. Een slim haakje om data te verzamelen om vervolgens op te volgen.
 

 
Een SMS ter bevestiging
Vrijwel direct na het bestellen van onze eigen reep ontvingen we een sms’je met daarin de bevestiging van onze bestelling en een link waarin we de progressie van onze reep konden volgen. Een klein uur later volgde het tweede sms’je met de boodschap dat onze gepersonaliseerde Tony’s klaar lagen om op te halen. Duidelijk en gestructureerde communicatie! SMS is een ideaal kanaal om korte, bondige berichten te communiceren waarbij er al dan niet een actie wordt verwacht.
 
Waar het communicatief goed getimed en relevant was, valt er op operationeel vlak echter nog wel wat winst te behalen. De wikkels van één van onze repen (ja inderdaad ‘één van de’) was helaas verwisseld met die van ‘tante Marieke’, zo stond vermeld op de verpakking. Maar dit mocht de pret en de smaak niet drukken. Uiteraard konden we niet wachten op het uitpakmoment en wij waren niet de enige. Het zou interessant zijn om hier een social media element vanuit Tony’s Chocolonely aan te koppelen. Dat zou voor Tony’s Super Store op social nog veel meer buzz creëren.
 
Na 1 week: Tony’s Chocolonely doet niet aan opvolging
Na ruim één week heeft Tony’s Chocolonely nog geen enkel bericht verstuurd. Wat ons betreft een gemiste kans. De chocolade was namelijk heerlijk. Met de verkregen data hadden zij bijvoorbeeld om feedback kunnen vragen, een cross- of up-sell aanbieding kunnen doen of ons op de hoogte kunnen houden van nieuwe ontwikkelingen. Op deze manier hadden ze potentiële nieuwe klanten kunnen activeren en betrekken bij hun merk. Maar… wat niet is kan nog komen. Zeker nu Tony’s Chocolonely lonkt naar een multinational. Tony’s Super Store was in ieder geval een aanrader en zeker een bezoekje waard.

 

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met me op, ik vertel er graag meer over!

Marketing Yourzine

marketing@yourzine.nl


Welkom.
Vanaf november is Yourzine veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?