Spectacles: een hype of een slimme marketingstunt?

Bekende taferelen op de hoek van East 59th street, vlakbij Central Park in Manhattan. Dit keer waren de lange wachtrijen echter niet veroorzaak door Apple’s flagship store. Het was een execlusieve pop-up store van Snap Inc., het bedrijf achter Snapchat, die de aandacht trok. De bijzondere locatie is het echte startsein van de verkoop van Spectacles, een zonnebril waarmee je korte video’s kan opnemen en delen via Snapchat.

 

De locatie

Het heeft iets bjizonders. Zonder enige vorm van aankondiging was daar zo maar een winkel van Spectacles. Bezoekers aan de Apple store zien vlakbij een enorme grote gele banner met het Spectacles logo. Na de wachtrij wacht een pop-up store waar één gele ‘snoepautomaat’ staat waar je de Spectacles kan kopen. Na soms meer dan twee uur in de rij te hebben gewacht neemt een groot aantal bezoekers veel tijd om de Spectacles te kopen, dat heeft vooral te maken met de selfies die men wil maken met de machine.

 

spectacles_twitter_bericht1

 

spectacles_twitter_bericht2

 

Om de hype aan te wakkeren waren er afgelopen week al voor zeer korte tijd verkooplocaties op Venice Beach en middenin de Grand Canyon. Voordat het grote publiek het in de gaten had was de verkooplopcatie al weer verdwenen.

 

Vooralsnog blijft de pop-up store in New York open tot Nieuwjaarsdag. Alleen tijdens Thanksgiving, Kerstavond en Eerste Kerstdag is de winkel gesloten. De exclusiviteit zorgt online voor een enorme hype. Snap Inc. plant voor het einde van het jaar nog een aantal nieuwe verkooplocaties. De opening van eventuele nieuwe locaties wordt enkel gecommuniceerd via de website van Spectacles.

 

Wat was Spectacles ook al weer?

Spectacles is de eerste hardware waar Snap Inc. mee komt. Het wil Snapchatters ondersteunen in het delen van hun dagelijkse ervaringen. Dat kan via het maken van foto’s en korte video’s van maximaal 10 seconden. Handsfree. Video’s zijn daarbij in een hagelnieuw cirkelvormig format van 115 graden. De Spectacles bril staat via bluetooth in contact met de Snapchat app en wordt door zowel iOS als Android ondersteund.

 

 

Het lijkt een interessante ontwikkeling,  een techreus die zich weer durft te bewegen op de markt van wearables en brillen. Het debacle van Google met haar Google Glass in 2013 zit bij veel mensen nog vers in het geheugen. Tegelijkertijd is dat misschien iets te kort door de bocht. Afgaande op de eerste ervaringen wordt vooral gesteld dat de videokwaliteit minder is dan van smartphones en het een leuk speeltje is tijdens de komende feeestdagen. Daarmee is Spectacles meer een ideale smartphone accessoire is, dan een wearable dat met andere devices kan interacteren. Vanityfair noemde Spectacles eerder dan ook wel de GoPro voor de social media generatie.

 

In de pop-up store kunnen per persoon maximaal twee brillen worden gekocht. De brillen zijn beschikbaar in de kleuren teal (blauw/groen), oranje en zwart. Spectacles kosten 130 dollar per stuk. Daarmee is het ook slechts een fractie van de prijs van Google Glass, 1.500 dollar.

 

Opstartproblemen

Toch loopt nog niet alles op rolletjes. Een bezoekje aan de Spectacles winkel is namelijk een interessante investering. Op sites als eBay worden de brillen voor tussen de 1.000 en 1.500 dollar aangeboden. Snap Inc. zal daar weinig bezwaar mee hebben, het stond zelf aan de wieg van deze exclusiviteit en zal  verder bijdragen aan de hype.

 

Een groot aantal bezoekers moest echter worden teleurgesteld. Niet omdat er geen Spectacles meer voorhanden waren maar omdat banken de transactie blokkeerden vanwege mogelijke fraudeleuze handelingen. De snoepautomaat staat namelijk geregistreerd in Californië terwijl de transactie plaatsvond in New York. Medewerkers van Snap Inc. adviseren bezoekers dan ook om voorafgaand aan een bezoek van de pop-up store je bank te informeren.

 

Hype of marketingtruc?

Hebben Spectacles op de lange termijn toekomst? Een hype is het in de aanloop naar het ‘Holiday season’ in ieder geval. Een belangrijk element is de adoptie van Spectacles door influencers. Daar lijkt het bij Snap Inc. wel snor te zetten. In de beginperiode van Snapchat zocht het bedrijf al snel de aansluiting met bekende DJ’s en sporters.

 

De huidige hype heeft als belangrijk bijkomend voordeel dat de populariteit van Snap Inc. nu ook zichtbaar is bij andere generaties. Laat dat nu van belang zijn bij de aanstaande beursnotering. Snap Inc. wil via een beursnotering ruim 4 miljard dollar ophalen waarmee het een waarde zal vertegenwoordigen van 40 miljard dollar. Dat is een ongekend bedrag voor een bedrijf dat dit jaar tussen de 250 en 350 dollar omzet zal maken. De productlancering zorgt voor enorme gratis media-aandacht bij traditionele media. Niet voor niets stelde Snap Inc. eerder al dat Spectacles eerder een ‘speeltje’ en het gegeven predikaat ‘wearable’ te veel eer was. De marketingactie lijkt in ieder geval geslaagd!

 

Dit bericht is ook verschenen op:

Emerce

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met me op, ik vertel er graag meer over!

Gerrit van Leeuwen
Gerrit van Leeuwen

Manager Digital Strategy

gerrit@yourzine.nl

“What keeps me going is goals” - Mohammed AliWelkom.
Vanaf november is Yourzine veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?