Salesforce Marketing Cloud Q1 & Q2 Releases

In april is de laatste release van Salesforce Marketing Cloud uitgekomen. Samen met de release van januari dit jaar zijn hiermee weer een groot aantal functionaliteiten aan Salesforce Marketing Cloud toegevoegd. 

 

In dit blog lichten we een aantal interessante features uit.

 

Whatsapp integratie

De term ‘omnichannel’ komt meer en meer tot zijn recht nu kanalen steeds meer gecombineerd ingezet worden voor communicatie met de klant. Middels Marketing Cloud is het bijvoorbeeld al langer mogelijk om email, social, sms en push te triggeren vanuit één platform. Met de release in april voegt Salesforce Marketing Cloud daar een volledige integratie voor Whatsapp aan toe. 

 

 

Gebruik Contact Builder om de doelgroep te beheren, gebruik Content Builder voor het genereren, bekijken en personaliseren van content en gebruik Journey Builder voor het uitsturen van communicatie naar de betreffende doelgroep. 

 

Voor deze integratie werkt Marketing Cloud samen met Sinch, een officiële WhatsApp-partner, om het gebruik van de WhatsApp Business API mogelijk te maken. 

 

Bekijk hier een video voor meer informatie.

 

AMP ondersteuning

Na de steeds verdere uitbreiding van de ‘Interactive Content’ functionaliteit heeft Salesforce nu ook AMP(Accelerated Mobile Pages) ondersteuning toegevoegd aan Marketing Cloud. Middels deze techniek wordt de mogelijkheid om mails actiever en dynamischer te maken naar een hoger niveau getild. Denk aan forms/sliders/carousels. 

 

Klik hier om aan de slag te gaan met AMP en bekijk hier een video voor meer informatie.

 

Einstein opties voor Single Send Journeys

Vorig jaar werd de Single Send Journey toegevoegd aan marketing Cloud. Deze laagdrempelige manier voor het verzenden van een mail, sms of push is nu uitgebreid met een tweetal Einstein opties. Anders dan in de Multi-Step Journey, wordt het component automatisch op de juiste plek van de journey gezet en kan deze vervolgens naar wens geconfigureerd worden. 

 

Vooralsnog kan gekozen worden voor Engagement Frequency en Sent Time Optimization. Ideaal om als marketeer eenvoudig de journeys te optimaliseren.

 

 

‘Wait Until’ API Event Activity. Controleer journey voortgang op basis van externe triggers. 

 

Dat Salesforce, Journey Builder, een steeds prominentere rol geeft binnen Marketing Cloud is inmiddels wel duidelijk. Bijna elke release zien we nieuwe functionaliteiten toegevoegd worden.

 

Vanaf aankomende release wordt het mogelijk om niet alleen de start van een journey middels een trigger te controleren, maar ook in de journey zelf een wait component toe te voegen die met een externe API call is aan te sturen.

 

De voortgang binnen een journey kan hiermee gecontroleerd worden op basis van externe events. Bijvoorbeeld een aankoop of aanmelding. Tevens kan een ‘fallback’ ingesteld worden indien er na een vooraf ingevoerde termijn geen trigger binnengekomen is.

 

 

 

Marketing Cloud Package Manager

 

Met Deployment Manager was het al mogelijk om bepaalde zaken vanuit een Salesforce Marketing Cloud Business Unit te delen naar een andere Business Unit. Hier zitten echter wel de nodige beperkingen aan, zo zijn journeys bijvoorbeeld alleen een template en moet deze alsnog ingesteld worden na deployment. 

 

Package Manager geeft je daarentegen de mogelijkheid om volledige geconfigureerde items in een ‘package’ te downloaden, om deze vervolgens weer te deployen in een Business Unit naar keuze.  In een package zijn journeys, automations, data extensions, content assets en attribute groups te verpakken. 

 

Enkele belangrijke verschillen tussen Package Manager en Deployment Manager.

 

 

Bekijk hier een video voor meer informatie.

 

Verbeterde foutweerage in Journey Builder

In de afgelopen releases zaten al enkele features die voor extra details zorgen bij het opzoeken van een specifieke contact in een journey. Zo is het gevolgde pad te zien als ook de huidige locatie in de journey. Het inzien van details rondom een error is nu toegevoegd aan deze view. Het uitzoeken van een probleem met de journey, of de reden waarom een vcontact de journey bijvoorbeeld eerder van verwacht heeft verlaten is op deze manier weer een stuk makkelijker.

 

Kijk hier voor meer informatie en bekijk hier een handig overzicht van de mogelijke foutmeldingen in Journey Builder.

 

Recente contact history in Journey Builder activities:

Als vervolg op vorig punt is er ook een nieuwe weergave op activity niveau toegevoegd aan journey builder. Door op een (non-wait) component in een lopende of afgeronde journey te klikken, is het mogelijk een overzicht in te zien van de contacten die de afgelopen 30 dagen door het component zijn verwerkt. 

 

Door inzicht te krijgen in de verwerkte contacten wordt het makkelijker om bijvoorbeeld onverwacht gedrag in een journey te verklaren, of in te zien waarom contacten op een bepaalde manier verwerkt zijn en welke aanpassing nodig is om het verloop van een journey bij te sturen. Denk als voorbeeld aan een split componenten waar contacten anders doorheen gaan dan verwacht.

 

Kijk hier voor meer informatie.

 

Bovenstaande features zijn maar een selectie van de uitgebreide releases van januari en april. Lees ook de volledige release notes hier en hier

 

Mocht je nog vragen hebben over de release, of over Salesforce Marketing Cloud in het algemeen, neem gerust contact op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met me op, ik vertel er graag meer over!

Bert van Elswijk
Bert van Elswijk

Technical Consultant

bert@yourzine.nl


Welkom.
Vanaf november is Yourzine veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?