basecampblog

Online privacy: hoeveel is jou dit waard?

De oprichters van de projectmanagementtool Basecamp, Jason Fried en David Heinemeier Hansson, zijn typische rebellen. Ze schoppen al jaren overal tegenaan en gaan menig Twittergevecht niet uit de weg. Al tijden roepen ze via podcasts, blogs en zelfs boeken dat remote work, weg van kantoor, écht werkt. Er was een pandemie voor nodig om hun gelijk te bewijzen.

Nu is e-mail aan de beurt. Volgens Fried en Hansson is e-mail nog steeds een geweldig medium voor communicatie. Toch zijn er zeker ook verbeterpunten. HEY, de e-maildienst van Basecamp, speelt hierop in. Met HEY heeft Basecamp e-mail naar eigen zeggen gemoderniseerd, voor iedereen die door de bomen het bos niet meer kan zien in zijn of haar huidige inbox. HEY geeft de controle terug aan de gebruiker via allerhande innovaties. Maar misschien nog wel het belangrijkste pluspunt: je privacy wordt gewaarborgd.

 

In een wereld waarin data steeds belangrijker wordt en op een steeds slimmere manier wordt ingezet, vraagt Basecamp zich af: zou je willen betalen voor échte privacy?


HEY en privacy

basecampblog

Privacy is een ‘hot topic’ de laatste jaren. Het lijkt erop dat de makers van HEY hun e-mailplatform vanuit dit principe zijn gestart. HEY heeft namelijk een sterke focus op privacy. Tracking pixels – ook wel spy pixels genoemd – worden geblokkeerd en Fried en Hansson houden zich bovendien actief bezig met ‘naming & shaming’. Zo krijgt de gebruiker precies te zien wat er geblokkeerd wordt en waar dit vandaan komt.

En dit is waar marketeers het moeilijk krijgen. Tracking pixels beschikken over een heleboel waardevolle data, bijvoorbeeld of en wanneer een e-mail wordt geopend, op welk device en ga zo maar door. Dit is belangrijke informatie om de effectiviteit van mailcampagnes te beoordelen. 

Maar wie zijn of haar privacy wil beschermen met behulp van HEY, moet hier wel voor betalen. Het e-mailplatform is namelijk niet gratis: je betaalt hier $99 per jaar voor. Het komt dus uiteindelijk neer op het volgende: wil je Google betalen met je privacy, of HEY met je geld?

 

Human Intelligence vs. Artificial Intelligence

In een interview gaven Fried en Hansson aan dat ze werken met ‘Human Intelligence’, in plaats van Artificial Intelligence (AI). Ze claimen hiermee een menselijkere versie van e-mail te hebben ontworpen. Volgens hen was dit hard nodig, omdat niemand het in de afgelopen tien jaar aangedurfd heeft om Gmail uit te dagen. 

Maar hoe ziet dit er nu eigenlijk uit in de praktijk? Hier komt de zogeheten Screener van HEY in beeld. Als je voor het eerst een e-mail van een bepaalde afzender binnenkrijgt, komt deze namelijk in de Screener terecht. In de Screener kun je kiezen wat je met de betreffende mail wil doen. 

basecampblog

Kies je voor ‘No’, dan ontvang je geen e-mails meer van deze ontvanger. Je zou dit kunnen zien als een opt-out, maar zo simpel is het niet. Het lijkt er namelijk op dat de mails gewoon worden afgeleverd. Echter, de ontvanger krijgt de mails niet meer te zien. Als marketeer krijg je geen opt-out door en ben je je van geen kwaad bewust. En dit terwijl jouw mails niet meer gelezen worden. 
Kies je voor ‘Yes’ in de Screener, dan kies je als gebruiker zelf waar berichten in de toekomst terecht moeten komen.

HEY biedt drie opties:

  1. De Imbox – inderdaad met een ‘m’ – voor important e-mails.
  2. De Feed, voor minder belangrijke, urgente berichten zoals promotionele e-mails.
  3. De Paper Trail, voor transactionele servicemails.

Naast deze 3 pijlers heeft HEY een heleboel gimmicks. Enkele voorbeelden: 

  • Wanneer je een e-mail ontvangt met een vage subjectline, kun je deze zelf veranderen.
  • Je kunt kiezen van welke afzender je wel of geen push notifications krijgt.
  • Er is een attachment library. Hier kun je alle bijlagen die je hebt ontvangen, direct bekijken. Hierdoor hoef je niet meer terug te zoeken in je ontvangen mails als je een bepaalde bijlage nodig hebt. 

De impact voor marketeers

HEY is op het moment nog geen grote speler. De verwachting is dat het geen directe concurrent zal worden voor Gmail, Hotmail en de andere grote namen. Het is echter wel interessant om te kijken wat de voordelen en nadelen voor marketeers zijn.


De nadelen van HEY zijn eerder al kort genoemd. Dit zijn de volgende: 

  • Tracking pixels worden geblokkeerd, waardoor het uitlezen van bepaalde data onmogelijk wordt. 
  • De zogenaamde stille opt-out. De mails worden wel afgeleverd, maar niet ontvangen. Veelgebruikte metrics zoals delivery rate, open rate en device kunnen voor gebruikers van dit platform dan ook niet gemeten worden.

Gelukkig biedt HEY ook kansen. De belangrijkste voordelen voor marketeers, zijn: 

  • Wordt jouw nieuwsbrief toegevoegd aan de feed, dan krijgt de ontvanger al de eerste paar centimers van de nieuwsbrief te zien. Dit in plaats van slechts de subjectline en de preheader. Dit geeft meer mogelijkheden om aandacht van de lezer te trekken.
  • Berichten die terecht komen in de Paper Trail, krijgen hier een duidelijke plek. In Gmail verdwijnen dit soort mails in de massa, maar bij HEY is dit niet het geval. Dit vergroot de kans dat je servicemails worden gelezen. 

Herrie schoppen in het e-maillandschap

Maar wat is nu de bedoeling van HEY? Fried en Hansson geven aan dat HEY een succes is als ze 250.000 gebruikers hebben. Om dit in perspectief te plaatsen: dit is 0,003 procent van de totale wereldbevolking. Dat streven lijkt een succes te worden: na twee weken stond de teller al op 50.000 gebruikers. 

Als we kijken naar de achtergrond van de oprichters, krijg ik het gevoel dat ze allang blij zijn met alle aandacht van de afgelopen weken. Herrie schoppen in het huidige e-maillandschap, geeft ze uiteindelijk meer voldoening dan daadwerkelijk winnen van Google.

 

Wil je meer weten over de laatste ontwikkelingen in het e-maillandschap? Neem gerust eens contact op, onze experts praten je hier graag over bij.

 

Wil je meer lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met me op, ik vertel er graag meer over!

Albert Hartwig

Senior Digital Strateeg

a.hartwig@yourzine.nl


Welkom.
Vanaf november is Yourzine veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?