Google Art Culture

Ben jij de nieuwe Mona Lisa of figureer je in Nachtwacht?

Kunst en artificial intelligence? Het lijkt niet de meest voor de hand liggende combinatie. Toch zet Google een combinatie van beide in. De Google Arts & Culture app vertelt namelijk aan de hand van een selfie, facial recognition en een database van duizenden kunstwerken precies waar jij het meest op lijkt.

 

Heb jij een dubbelganger uit de Gouden Eeuw of zelfs nog langer geleden? De Google Arts & Culture app vergelijkt je selfie (een reeds aanwezige foto op je telefoon is ook mogelijk) met duizenden verschillende kunstwerken van musea wereldwijd. De app werd al in 2016 door Google gelanceerd maar deze nieuwe functie is nieuw. Sindsdien kan je de collecties van een groot aantal musea bekijken en zijn er regelmatig nieuwe thema’s zoals bijvoorbeeld de 10 Things You Might Not Know About Vincent van Gogh.

 

Google werkt in Nederland onder andere samen met het Rijksmuseum en Museum Boymans van Beuningen. Buitenlandse musea zijn onder andere The National Gallery (Londen) en Guggenheim (Bilbao). Google werkt nog niet samen met het Louvre. Een match op de wereldberoemde Mona Lisa van Leonardo da Vinci is helaas dus nog niet mogelijk.

 

Ben jij de nieuwe Mona Lisa of figureer je in Nachtwacht?

 

Mede door deze nieuwe mogelijkheid is de app op social media een regelrechte hit onder celebrities en jongeren geworden. Onder andere acteur en stand-upcomedian Kumail Nanjiani deelde op Twitter met zijn 2.5 miljoen volgers zijn eigen bevindingen van de app. Op Twitter en Instagram zijn op de hashtag #googleartsandculture tienduizenden posts te vinden. Overigens zijn de reacties wisselend, een groot aantal gebruikers is het niet eens met hun eeuwenoude dubbelganger.

 

Ben jij de nieuwe Mona Lisa of figureer je in Nachtwacht?

 

Bas Karsemeijer, lead Data & Analytics van Yourzine: “Door de grote hoeveelheid aan data en beschikbare rekencapaciteit wordt artificial intelligence steeds breder in onze samenleving beschikbaar gemaakt en geadopteerd. Dat zie je ook weer in dit initiatief van Google met face recognition. Een voorbeeld dat hierin in een retailomgeving verder in gaat is startup Aipoly die een proof of concept presenteerde op de CES. Zeker een techniek als face recognition, zal ook de nodige vragen oproepen. Privacy vraagstukken moeten daadwerkelijk op de agenda komen. Grote techreuzen als Google, Facebook en Microsoft zullen daarin gezamenlijkheid met de overheid en consumentenorganisaties afspraken over maken.”

 

Voordat je nu direct de Google Arts & Culture app op je telefoon installeert, het is in Nederland en een groot aantal andere landen helaas nog niet mogelijkheid de Arts & Culture fotomatch te gebruiken. Het is onbekend wanneer dit ook hier in Nederland te gebruiken is. Overigens zijn er ook voldoende consumenten die de app nog niet gebruiken en zich openlijk op social media afvragen of de geuploade foto niet ergens wordt opgeslagen.

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met me op, ik vertel er graag meer over!

Gerrit van Leeuwen
Gerrit van Leeuwen

Manager Digital Strategy

gerrit@yourzine.nl

“What keeps me going is goals” - Mohammed AliWelkom.
Vanaf november is Yourzine veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?