Nieuwe kapitaalinjectie voor Snapchat

Een nieuwe ronde langs investeerders heeft Snapchat maar liefst 486 miljoen dollar opgeleverd. Het nog altijd maar drie jaar oude bedrijf wordt daarmee volgens de Financial Times gewaardeerd op 10 miljard dollar. Niet zo gek met maandelijks 200 miljoen actieve gebruikers die over het algemeen tot de Generatie Y behoren.

 

Bedrijven waren bereid 485.6 miljoen dollar in Snapchat te investeren. Dat blijkt uit documenten die Snapchat en begeleidende banken hebben ingediend bij US Securities and Exchange Commission (SEC). Onduidelijk is om welke investeerders het gaat. Wel is duidelijk dat Yahoo en venturefirma Kleiner Perkins Caufield & Byers tot dit selecte groepje horen. De Chinese internetreus Alibaba was aanvankelijk ook bereid te investeren. Toen duidelijk werd dat Yahoo, dat een significant aandeel heeft in Alibaba, bereid was te investeren besloten de Chinezen zich terug te trekken. Amazon behoort niet tot de investeerders maar is wel een strategische samenwerking aangegaan.

 

Eind 2013 legde Snapchat CEO Evan Spiegel nog een bod van 3 miljard dollar van Facebook naast zich neer. Met de huidige waardering van 10 miljard dollar lijkt dat op het eerste gezicht een goede keuze geweest te zijn. Tegelijkertijd zijn er ook twijfels. Snapchat zette in op 40 miljoen dollar aan nieuw kapitaal. Toen investeerders echt op grote schaal aanklopten werd dat bedrag bijgesteld tot 800 miljoen dollar. Op basis van dat laatste bedrag valt 486 miljoen toch een beetje tegen. Tegelijkertijd wordt er nog altijd geen winst gemaakt, sterker nog de populaire app zoekt nog altijd naar een goed verdienmodel. Op dit moment lijdt Snapchat nog jaarlijks 30 miljoen dollar verlies. Ongeveer de helft hiervan gaat naar Google Apps Engine voor het hosten van alle foto’s.

 

Snapchat zit duidelijk niet stil. Met de aanstelling van Imran Khan als chief strategy officer heeft Snapchat iemand die zijn sporen ruim heeft verdiend bij onder andere Credit Suisse. Een forse tegenvaller was dat er een aantal e-mails van Spiegel aan Michael Lynton zijn onderschept door hackers tijdens de aanval op Sony. Lynton zit in de raad van bestuur van Snapchat maar is dagelijks ook chief executive by Sony Pictures. In de gehackte mails kwamen onder andere investeringsrondes, acquisities en andere strategieplannen naar voren.

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met me op, ik vertel er graag meer over!

Marketing Yourzine

marketing@yourzine.nl