Meer omzet uit eigen kanalen, vergroot je database [3 tips]

Kijk eens naar je database. Met hoeveel procent van jouw doelgroep ben je in contact? En waaruit bestaat dat percentage? Heb je te maken met echte fans, klanten die één keer een aankoop hebben gedaan of prijsvraagjagers? Wanneer je dit goed in beeld hebt, heb je de juiste start te pakken. Er zijn namelijk veel manieren om jouw database te vergroten en je bereik en omzet uit owned kanalen te verdubbelen.

 

De groep echte fans zorgt nog altijd voor de beste reclame. Dit laat de aloude stelregel dat 80% van de omzet afkomstig is van 20% van je klanten ook zien. Het is daarom belangrijk om klanten de kans te geven om zich aan jouw merk verbinden voor herhaalaankopen of cross/upsell mogelijkheden. Maak het proces om je in te schrijven voor de periodieke nieuwsbrief zo makkelijk mogelijk. De groep fans wil immers op de hoogte blijven van updates, productlanceringen en inspiratie. Daarnaast mag je wetmatig gezien direct contact met ze leggen via owned kanalen. Zo ben je minder kwijt aan mediabudget, maar investeer je juist in content én een betere relatie met de doelgroep. Met een kwalitatief grote database heb je de mogelijkheid om de omzet uit owned kanalen te verdubbelen.

Tip 1: Inventariseer de huidige contactpunten 

Start met de inventarisatie van de huidige contactpunten en, als dit meetbaar is, breng in kaart wat ze opleveren. Is er een checkbox aanwezig binnen het aankoopproces waarmee de klant aan kan geven dat hij een nieuwsbrief wenst te ontvangen? Kan een potentiële fan/klant de inschrijving van de nieuwsbrief makkelijk vinden op de website? Zijn de teksten goed afgestemd op de doelgroep en zijn ze uitnodigend?

 

Zorg er daarnaast voor dat alle bronnen goed zijn aangesloten op de database. Het komt regelmatig voor dat een losse lijst van opt-ins (klanten die zich hebben ingeschreven voor de nieuwsbrief) wordt vergeten. Een opt-in voor een e-mailprogramma of pushbericht is het meest waardevol bij directe activatie gevolgd door een warm welkom-boodschap.

 

Schat voor elke actie die je op wil gaan zetten in wat het op gaat leveren en wat de investering (tijd en geld) gaat zijn. Verlies daarbij de lopende acties niet uit het oog. Het doorlopend testen en optimaliseren van bestaande acties is een mooie manier om direct resultaat te behalen. 

 

Kleine aanpassingen in content, segmentatie en timing kunnen een groot verschil maken. De methode van PIE of ICE helpt om een goede verdeling te maken in acties en om prioriteiten te stellen. Grote acties vragen een grotere investering en daarvan wil je natuurlijk weten of je die terug gaat verdienen. Dat kan! Bereken de waarde van je databases om keuzes te verantwoorden.

Tip 2: Bereken de waarde van je database

Maar hoe bereken je die waarde dan precies? Ten eerste is het belangrijk om een goed idee te hebben van wat een opt-in en klant waard is voor jouw merk zodat je o.a. de marketingbudgetten kunt verantwoorden. De customer lifetime value (CLV) berekent deze waarde met behulp van een aantal factoren: de gemiddelde aankoopfrequentie, levensduur en orderwaarde. Dit zijn allemaal factoren die beïnvloedbaar zijn door goed en relevant contact met de klant. 

 

Tijdens het maximaliseren van deze factoren via een dialoog met de klanten, is het aan te raden om de katalysator, in dit geval het aantal contacten, niet uit het oog te verliezen. Vergroot je database! Gemiddeld leveren goede opt-in werfacties zo’n 10 à 15% groei van de database op. Hoe meer klanten je verbindt aan je merk, des te groter het bereik voor het vergroten van de kans op herhaalaankopen en cross- en upsell.

Tip 3: Kwaliteit verbeteren

De kwaliteit is bepalend voor de hoogte van de omzet uit owned kanalen. Bij voorkeur verbind je contacten vanuit hun intrinsieke motivatie aan je merk: behoefte, drijfveren en ambitie. Bij het opzetten van een winactie voor het werven van opt-ins kun je vraagtekens zetten bij deze motivatie. Gaat het om het winnen of om het product?

 

Segmentatie speelt hierbij een grote rol. Gebruik je huidige actieve database om een zelfde groep mensen, een lookalike audience, te benaderen. De kenmerken van de loyale fans zoek je op binnen verschillende kanalen. Met de inzichten die je hebt verworven middels hun profielen, pas je de boodschap voor de overeenkomstige groep aan. Probeer de boodschap zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de behoeftes zodat het resultaat precies is wat je wilt: nieuwe leads op het juiste kanaal, het juiste moment en met de juiste, meest uitnodigende, boodschap. 

 

Het advies in deze is vooral: ga aan de slag! Beter vandaag nieuwe leads dan morgen. Start, test en leer. Elke verbetering geeft resultaat.

 

Oh! En vergeet je klanten uit de bestaande database niet. Waardering voor loyaliteit levert op!

 

Benieuwd?

Wij kunnen ook jou helpen om een volgende stap te zetten! Benieuwd hoe we dat doen?  Neem contact op en we vertellen je hier graag meer over. Of meld je aan voor onze inspirerende nieuwsbrief

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met me op, ik vertel er graag meer over!

Maaike
Maaike Ondersteijn

CRM Marketeer

maaike@yourzine.nl

“What you do today can improve all your tomorrows”



Welkom.
Vanaf november is Yourzine veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?