Datawarehouse

Maximaliseer jouw klantloyaliteit droom

Een 360 graden view van de klant én het eenvoudig toepassen van relevante data: dat wil iedere marketeer toch? Door data centraal te verzamelen uit verschillende on- en offline bronnen, krijg je een volledig beeld van de klant. Ook kun je die data op eenvoudige wijze visualiseren en gebruiken voor je campagnes.
Hoe bereik je dit? Simpel: door het toepassen van een DMP en/of CDP in combinatie met een marketingplatform en datawarehouse.
Wat betekenen al die afkortingen? En hoe kies je het juiste? Hieronder worden de afkortingen, overeenkomsten, verschillen en voor- en nadelen uitgelegd van een CDP of een DMP, in combinatie met een marketing automation platform.
 
Waarom een DMP / CDP?
 
Een DMP (Data Management Platform) of CDP (Customer Data Platform) biedt bedrijven de mogelijkheid om data te verzamelen en zelf ownership daarvan te krijgen. De data wordt op een centrale plek toegankelijk gemaakt voor meerdere kanalen, zoals een datawarehouse.
 
CRM (Customer Relationship Management)
 
Er is vaak al wat verwarring rondom een CRM platform en een marketingplatform. Een CRM platform kun je zien als een digitale kaartenbak, zoals Salesforce Sales Cloud. Deze wordt vaak in één adem genoemd met een marketing automation platform, terwijl dit toch echt iets anders is.
Bij een marketing platform is de keuze afhankelijk van de benodigde functionaliteiten en schaalbaarheid. Voorbeelden van leveranciers van marketing automation platformen, zijn Selligent, Salesforce Marketing Cloud en Adobe. Bij organisaties met kleinere databases, wordt er vaak gekozen voor een tool als Maileon, Clang of Tripolis. Bij deze tools leunt de tool zwaar op e-mailmarketing.
 
Data warehouse
 
Een data warehouse helpt een organisatie om data centraal toegankelijk te krijgen. Zo heeft iedereen binnen een organisatie dezelfde basis als het gaat om data, inzichten en rapportages en kan deze steeds weer gebruikt worden voor optimalisatie van het proces en de diverse kanalen. Door centralisatie is er één ‘bron van de waarheid’.
 
DMP (Data Management Platform)
Door middel van cookies analyseert het DMP hoe een bezoeker je online omgeving gebruikt, hoe hij of zij zich beweegt over de verschillende webpagina’s of kanalen en hoe vaak hij of zij terugkomt. Een belangrijk punt is dat het systeem anonieme data oplevert van bezoekers. Deze data kun je vervolgens segmenteren. Deze segmenten geven een goed beeld van je bezoekers en bieden de mogelijkheid tot analyse.
Leveranciers van DMP’s zijn onder andere Salesforce, Relay42, Tealium en Google Analytics 360.
 
CDP (Customer Data Platform)
In tegenstelling tot een DMP – dat anonieme data verzamelt – geeft een CDP juist een 360 graden beeld. Dit wordt ook wel een Single Customer View van individuele klanten genoemd. De populariteit van het gebruik van een CDP zit enorm in de lift. Steeds meer organisaties zetten een CDP in. De praktijk wijst uit dat een CDP een stuk lastiger is om te integreren in een bestaande infrastructuur.

Door het linken van data uit verschillende bronnen, zoals gebruikersgegevens, opt-ins, clicks, opens, besteldata, offline interactie met klantenservice of een chatbot, kun je een bezoeker gedurende de klantreis steeds identificeren en ben je in staat een persoonlijk profiel op te bouwen. Op basis van dit profiel en met behulp van slimme modellen, ben je in staat een op maat advies te generen. Hiermee kun je vervolgacties uitzetten en/of andere beslissingen nemen.
Een veel gebruikt CDP platform, is Tealium. Het staat bekend om zijn uitgebreide mogelijkheden en breed scala van toepassingen. Andere bekende CDP platformen zijn Relay42, Google Cloud Platform en AWS. Deze laatste twee bezitten een uitgebreide set van functionaliteiten en worden veel gebruikt. Beide beschikken over verschillende configureerbare modules en hebben, net als Tealium, de mogelijkheid om CDP en DMP functionaliteit te combineren.
 
Verschillen CDP en DMP
 
Ondanks dat er overlap is, biedt een DMP een erg lineaire visie op data. Met behulp van een cookie zie je wat een bezoeker op een website gedaan heeft. Deze data kun je gebruiken om segmenten te bouwen en vervolgens een groep bezoekers die in hetzelfde segment vallen, te benaderen. Het is lastiger om klanten te volgen over meerdere kanalen.
Een CDP doet dat ook, maar pas als een klant zich geïdentificeerd heeft. Met een CDP kun je de klanten aansturen richting een aankoop en de data gebruiken voor nieuwe sales of upsell mogelijkheden.
 
Combinatie
 
Wij raden je aan om beide systemen te combineren. Je wil namelijk een oplossing die een 360 graden beeld van je klanten biedt én waarvan je de data gemakkelijk kunt gebruiken.
Een full stack DMP/CDP kan de benodigde analytics uitvoeren, een 360 graden beeld geven van klanten en alle functies van een CDP bieden, zoals databronnen koppelen. Tegelijkertijd kan de data die het verzamelt, geactiveerd worden op andere kanalen. Denk hierbij aan display, e-mail, push notificaties of SMS.
 
Jouw droom ook werkelijkheid?
 

Een geïntegreerd platform om automatisch cross-device en real-time marketingcampagnes voor elke afzonderlijke gebruiker samen te stellen? De juiste content, altijd op het juiste moment en op de juiste plaats? Het is mogelijk met een full stack DMP/CDP.
Hoe zet je dan zo’n full stack DMP/CDP in? Het hoeft geen droom te blijven…

Wij hebben ruime ervaring met het inzetten van deze cloud oplossingen in combinatie met CRM, waar data centraal staat en we data driven campagnes voeren. Daarnaast zijn we Google en Tealium partner. We helpen je graag om jou op weg te helpen in de wereld van DMP/CDP.

 

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Pascal van Dooren, Solution Architect bij Yourzine.
 
Meer lezen van Yourzine? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met me op, ik vertel er graag meer over!

Maaike
Maaike Ondersteijn

CRM Marketeer

maaike@yourzine.nl

“What you do today can improve all your tomorrows”Welkom.
Vanaf november is Yourzine veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?