Marketing-Automation

Marketing Automation

Het is aan of afhaken. Er is geen middenweg. Zonder marketing automation gaan marketeers de strijd om de consument verliezen. Dat is de algemene tendens in marketingland. Maar is dat ook echt zo?

 

Marketing automation?
Is marketing automation het zoveelste modewoord waar we ons als marketeers aan moeten conformeren? Persoonlijk krijg ik dan ook de kriebels van de beschrijving die Wikipedia aan Marketing Automation hangt. Die beschrijving is zo ontzettend inside out gedacht: technologie kan nooit leidend zijn, wel ondersteunend

 

Wikipedia over Marketing Automation: “Refers to software platforms and technologies designed for marketing departments and organizations to more effectively market on multiple channels online (such as email, social media, websites, etc.) and automate repetitive tasks.”

 

Zelf heb ik het liever helemaal niet over marketing automation maar over data driven marketing. Automatiseren alleen is namelijk niet voldoende. Content, data inzichten en de juiste triggers zijn dat net zo. Alleen dan kan optimaal gebruik worden gemaakt van de huidige marketingplatformen,  zoals bijvoorbeeld een Tripolis Dialogue. Technologie is daarmee dus ondersteunend aan, niet leidend.

 

Waar ik dan nog steeds een beetje mee zit bij data driven marketing maar ook marketing automation is het woordje ‘marketing’. Het is namelijk al lang niet meer alleen een marketingfeestje. Ook andere processen kunnen prima worden aangepakt, geoptimaliseerd en worden gestandaardiseerd. Een data gedreven campagne kan ons ook op de lange termijn helpen of juist kostenbesparingen opleveren. Denk bijvoorbeeld alleen maar eens aan het verwelkomen van nieuwe klanten met daarin antwoorden op de vijf meest gestelde vragen. Alleen dat al zal de druk op je customer care verlichten terwijl de consument zich begrepen voelt.

 

Melancholische projecten
Lange tijd was het technologisch niet mogelijk om op grote schaal data driven marketing te bedrijven. Aan de hoeveelheid content is de afgelopen periode echter hard gewerkt, analysemogelijkheden zijn verruimd en het marketingplatform kan je een behoorlijk handje helpen! We kunnen beginnen. Zo simpel is het helaas  al lang niet meer. Te meer omdat een groot aantal organisaties melancholische projectteams optuigen en daarmee volledig de essentie missen. Veel organisaties willen te groot beginnen, te veel in één keer. Waar het vaak in resulteert zijn grote budgetten die over de balk zijn gesmeten en een business case die verre van onvolledig is. Herkenbaar?

 

Start small, start smart! In veel gevallen zal dat een data driven e-mailmarketing campagne zijn. Maak een kleine business case voor een relatief eenvoudig op te zetten campagne: hoeveel mensen moet ik benaderen om daar bepaalde inkomsten of juist kostenbesparing uit te halen. Hiermee is een eerste grote stap gezet. Dit is een eerste keer dat je al dan niet doorgaat met deze campagne. Als het sein op groen is gezet is mijn advies om deze campagne eerst handmatig op te zetten. Evalueer de campagne afhankelijk van de gewenste vervolgactie van je ontvanger na x aantal dagen. Is het succesvol en kan je het ook repeteren? Voer waar mogelijk nog een aantal verbeterpunten uit en richt dan vervolgens een automatisch getriggerde, dus data gedreven campagne in.

 

The next step
De business case is gemaakt, de bewijslast door een handmatige campagne gecreeerd. Nu krijg je als marketeer de handen op elkaar en kan je verder gaan bouwen. Steeds een stap verder. Maar vergeet vooral niet de onderlaag, laag-hangend fruit zal het fundament gaan vormen van je data driven campagnes. Het verschil kan je vervolgens maken met de iets complexere campagnes waarbij je bijvoorbeeld webgedrag, social media kanalen of traditionele DM in integreet. Happy hunting!
Dit bericht is ook verschenen op:
Tripolis

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met me op, ik vertel er graag meer over!

Gerrit van Leeuwen
Gerrit van Leeuwen

Manager Digital Strategy

gerrit@yourzine.nl

“What keeps me going is goals” - Mohammed AliWelkom.
Vanaf november is Yourzine veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?