Hoe kun je een campagne seeden: stappenplan

Er wordt al veel geschreven en gezegd over dat je campagnes moet seeden, oftewel zorgen dat er verkeer vanuit andere websites naar jouw campagne komt. Het gaat niet direct om massa, maar wel om kwalitatief verkeer uit de doelgroep. Een goed iets, mits goed gedaan omdat het zorgt voor kwalitatief verkeer, veel links naar je site wat je zoekmachine optimalisatie weer ten goede komt. Leuk allemaal, maar hoe doe je dit nu in de praktijk. Wij hanteren meestal een handig stappenplan wat we graag delen. Dus een praktisch plannetje zonder de blabla, ook geen uitbreide theoretische achtergrond, puur wat praktische handvatten. Lees het stappenplan. We gaan hierin ook buiten de bekende kanalen als bannering, e-mailings en sea om…

Stap 1: de scope bepalen eerst even wat vraagjes beantwoorden:
Achtergrond, Doel van de campagne. Doelgroep: zo veel mogelijk echte insights over de doelgroep, wie zijn ze, wat vinden ze belangrijk, Welke boodschap dient gecommuniceerd te worden. Uitleg over de actiesite, de prijzen die te winnen zijn en motivatie om naar de site te gaan. Communicatie-insteek, prijzen etc.

Stap 2:  Hulpmiddelen, aan de slag
Heel belangrijk, zorg dat je wat handige zaken bij elkaar hebt zodat je kunt starten. Uiteraard heb je een goede campagne nodig die leuk is om over te schrijven en die iets toevoegt voor de doelgroep. Dat is een apart onderwerp. Wat heb je nodig ? Maak een mail account aan speciaal voor de campagne in bijvorbeeld gmail, zorg voor een hyves skin,maak een twitteraccount aan en leuk deze mooi op, maak widgets (zoals video’s, powerpointpresentaties), maak een hyves account aan indien van toepassing, zorg dat je video’s, avatars, fotomateriaal & banners bij de hand hebt.

Stap 3: Onderzoek Onderzoek mogelijke sites
Heel belangrijk, dit kan je veel tijd besparen. Met welke sociale platforms wordt al gewerkt ? Van welke relevante blogs heb je al contact gegevens ?
Op welke sites kijkt je doelgroep ? Bijvoorbeeld in de foodsector is het handig om te kijken op www.distrifood.nl de plek waar alle supermarkt-managers online zijn.
Kijk in je analytics welke sites nu al linken naar andere campagnes of je corporate site (via referring sites). Ook handig hierbij is Yahoo site explorer. Deze geeft een mooi overzicht van alle sites die naar je linken.
Welke sites linkten naar andere campagnes en kunnen we nu weer benaderen ? Welke contacten lopen er al ?  Lopen er bannercampagnes met websites zodat we daar meerwaarde kunnen zoeken ?

Onderzoek keywords
Hetzelfde als je voor een adwords campagne zou gaan denken. Welke woorden hebben te maken met je campagne ? Schrijf ze op, het kan niet breed genoeg. Bijvoorbeeld in een mindmap.

Onderzoek beinvloeders
Welke belangrijke bloggers, Nederlanders, beinvloeders ken je die een eigen blog, hyves, of linked-in pagina hebben. Denk aan een bekende kok voor een foodmerk. Welke tijdschriften, online magazines ken je al? En heb je daar al contactgegevens van ? Zo nee verzamelen en sla de gegevens op.

Stap 4: brainstorm mogelijke acties
Eigenlijk logisch, maar toch maar even doen voor je direct begint.  Maak een lijst en geef daarna prioriteiten aan. Alvast wat ideeen:

  • Mails en online persbericht sturen aan blogs
  • Twitteraccount aanmaken en zoveel mogelijk relevante personen gaan volgen. En wees actief!
  • Faciliteer bestaande hyve
  • Zorg dat mensen content via je actiesite makkelijk kunnen delen via tell-a-friend, twitter, facebook, linkedin.
  • Zoek relevante startpagina’s, vraag linkjes aan en participeer in de prikborden.
  • Zoek de discussies op in bestaande fora.
  • Post je video’s op Youtube en Vimeo en zorg voor goede tags. Blijf monitoren. Dit kan ook in een keer via bijvoorbeeld vidmetrix. Jammer dat het nog duur is om vanuit Youtube een externe link terug naar je site te maken. Maar met een branded channel kan het wel.
  • Kijk ook naar paid seeding mogelijkheden en/of advertorials
  • Stuur input en/of demo’s naar bekende bloggers.

Stap 5: Start de dialoog
In plaats van overal nieuwe artikelen te posten op plaatsen waar je nooit komt, kun je beter bestaande discussies opzoeken en daar inhoudelijk op meeschrijven. Regel 1: wees eerlijk. Mensen zien echt wel als je zelf van een bedrijf bent, als je echt wat te bieden hebt geeft dat niets. Hou ook goed bij waar je actief post, daarom is een speciaal e-mail adres wel handig waar je alle communicatie in terug kan laten komen. Wij doen dat als volgt in een excelsheet. Medium/naam/ omschrijving/gepost/geplaatst/tools

Stap 6: monitoren en volgen dialoog:
Zorg nu voor een dagelijks/wekelijks bezoek van de discussies waaraan je meedoet en blijf deze volgen en bijhouden. Meet het succes van je campagne analyse vooraf, tijdens en na bijvoorbeeld in analytics en youtube insight. Maar er zijn ook handige professionele tools zoals Radian6, waar dit goed mee lukt.  Meet bijvoorbeeld op het percentage verwijzende sites, traffic, doelen en/of completed goals.

Step 7: leer
Identificeer de geleerde lessen voor nieuwe campagnes.  Evalueer en rapporteer. Zoals je ziet, het is echt een arbeidsintensief vak, maar wel mooi!

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met me op, ik vertel er graag meer over!

Marketing Yourzine

marketing@yourzine.nl