Fix the Gmail basics – de afzendernaam

Gmail heeft als domein langzaamaan de overhand gekregen in onze e-mailmarketing databases. Een gemiddelde Nederlandse (retail)database bestaat al snel voor 20 tot 25% uit Gmail.com adressen. Gmail heeft in ons land de afgelopen jaren de gratis Microsoft adressen (Hotmail, Live, Outlook.com) van de troon gestoten. Toch is nog lang niet iedere marketeer zich bewust van een aantal functionele eigenschappen waar aan voldaan moet worden. In dit blogartikel meer informatie over de maximale lengte van de afzendernaam.

 

Afgekorte afzendernamen: ‘Attractie- & Vakantiepar.’
Een van de eigenschappen van Gmail is dat een afzendernaam in de inbox van de ontvanger uit maximaal 25 karakters (inclusief spaties) kan bestaan. Is het een groter aantal dan wordt bij het 25ste karakter een . getoond. In Nederland zijn een groot aantal bedrijven die een te lange afzendernaam voor Gmail hanteren en dat mag op zijn zachts gezegd een slordigheidje worden genoemd. Het komt voor de ontvanger namelijk niet lekker over en in een aantal gevallen wordt het er niet echt duidelijker van wat (op termijn) van invloed kan zijn op het openingspercentage.

 

Een voorbeeld waar het er niet duidelijker op wordt is Central Point. Deze retailer gebruikt als afzendernaam ‘Nieuwsbrief | www.centralpoint.nl’ wat door Gmail wordt afgekort tot ‘Nieuwsbrief | www.centra.’. Niet direct een afzendernaam die uitnodigt om te openen. Datzelfde geldt voor ‘Attractie- & Vakantiepark Slagharen’ dat wordt afgekort tot het nietszeggende ‘Attractie- & Vakantiepar.’

 

Eerder deze maand vonden de Drie Dwaze Dagen bij De Bijenkorf plaats. Na ruim dertig jaar was dit de allerlaatste keer zijn dat de Drie Dwaze Dagen plaatsvonden.  De afzendernaam ‘de Bijenkorf Drie Dwaze Dagen’ lijkt dan nog niet zo gek. Wat we echter zien in de Gmail inbox is ‘de Bijenkorf Drie Dwaze .’

 

Andere voorbeelden:          

  • BCC verstuurt vanuit de verzendnaam BCC – High Service, Low Pricing (wordt afgekort tot BCC – High Service, Low .)
  • Ouwehands Dierenpark verstuurt vanuit de verzendnaam Ouwehands Dierenpark Rhenen (wordt afgekort tot Ouwehands Dierenpark Rhe.)
  • KLM promoot haar iFly magazine met de afzendernaam ‘iFly KLM Magazine Nederland’ wat wordt afgekort tot ‘iFly KLM Magazine Nederl.’

 

Waar het ook vaak voorkomt is bij organisaties die ‘persoonlijker’ willen communiceren en een naam of lokale eigenschap toevoegen aan hun afzendernaam:

  • Sophie – Vente-Exclusive wordt Sophie – Vente-Exclusive.com
  • Social Deal ’s-Hertogenbosch wordt Social Deal ’s-Hertogenb.

 

In dit blog zijn verschillende voorbeelden voorbij gekomen van retailers die worstelen met hun afzendernaam. Let dus op wanneer je de volgende keer je afzendernaam aanpast of hiermee gaat testen.  Mocht je toch voor een langere  afzendernaam gaan zorg er dan voor dat je organisatienaam tot de eerste 24 karakters behoord. 

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met me op, ik vertel er graag meer over!

Gerrit van Leeuwen

Digital Director

gerrit@yourzine.nl

“What keeps me going is goals” - Mohammed Ali