corona

Facebook gaat overheden helpen in informatie-voorziening Corona virus

Facebook gaat de Verenigde Naties en andere gezondheidsorganisaties wereldwijd ondersteunen om informatie rondom het coronavirus publiekelijk en sneller beschikbaar te maken. De techgigant is van mening dat Facebook Messenger een essentieel onderdeel kan zijn van de informatievoorziening rondom vragen over het virus. 

 

Facebook lijkt daarmee eindelijk eens haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te pakken. De afgelopen jaren kwam de techgigant voornamelijk in het nieuws vanwege privacy schandalen maar ook als voedingsbodem voor fake news. Nu gooit Facebook het over een andere boeg en wil het overheden helpen in tijden van crisiscommunicatie. 

 

Het idee van Facebook is om Messenger developers te koppelen aan overheidsorganisaties om apps en bots te ontwikkelen. Dat moet gezondheidsorganisaties en overheden in staat stellen om updates over de pandemie te delen maar ook veelgestelde vragen sneller en accuraat te beantwoorden, zonder tussenkomst van mensen maar via de Facebook chatbot. Deze mensen kunnen vervolgens elders in de organisatie worden ingezet om de informatievoorziening verder te stroomlijnen.

 

Het Argentijnse ministerie van Volksgezondheid is volgens techblog Engadget een van de eerste overheidsorganisaties die al nauw met Facebook samenwerkt. Dankzij Messenger heeft Argentinië nu een app staan die “vragen van het publiek over het coronavirus kan beantwoorden en 24 uur per dag snel, betrouwbaar en officieel advies kan geven”.
En daar zal het vooralsnog niet bij blijven. Facebook werkt inmiddels ook al samen met UNICEF en het Pakistaanse ministerie van Nationale Gezondheid om informatie over COVID-19 snel en naar grote groepen te kunnen sturen, als ook de digitale 1-op-1 interactie aan te gaan via de chatbot.

 

“De Messenger-ervaring stelt ons in staat om burgers die op zoek zijn naar actuele informatie over het coronavirus te ondersteunen en te bedienen, terwijl we onze hulplijn openhouden voor meer kritieke gevallen”, aldus een woordvoerder van de Pakistaanse minister van Volksgezondheid tegenover Engadget.

 

Facebook trekt het zelfs breder. Het organiseert een digitale hackathon waarbij het developers aanmoedigt om messaging-oplossingen te ontwikkelen rondom het coronavirus, zoals bijvoorbeeld social distancing. Oplossingen kunnen zowel voor lokaal als wereldwijd niveau worden ontwikkeld. Facebook stelt alle technologische hulpmiddelen inclusief een trainingsomgeving en sandbox voor iedereen beschikbaar. 

 

Eerder werd al bekend dat onder andere Facebook, Google en Twitter samen gaan optrekken in de strijd tegen fake news rondom het coronavirus. Verspreiding van fake news wordt tegengegaan terwijl officiële bronnen van overheden extra worden gepromoot. 

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met me op, ik vertel er graag meer over!

Gerrit van Leeuwen
Gerrit van Leeuwen

Manager Digital Strategy

gerrit@yourzine.nl

“What keeps me going is goals” - Mohammed AliWelkom.
Vanaf november is Yourzine veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?