‘Een hele supermarkt in je broekzak’

In een interview met het Financiële Dagblad vertelt Michiel van Riemsdijk over de opkomst van apps.

‘Een hele supermarkt in je broekzak’

Veel dichter bij een klant dan met een app komt een bedrijf niet. Terwijl commerciële mailtjes vaak stranden in een spamfilter of niet worden geopend, kiezen consumenten er zelf voor om applicaties op hun telefoon of tablet te zetten. Wie met zo’n programmaatje eenmaal onder handbereik van de consument is, kan altijd zijn boodschap kwijt. ‘Bedrijven snappen: als je een appje in iemands broekzak hebt, dan ben je er wel’, zegt Michiel van Riemsdijk van Yourzine. Dit snelgroeiende bedrijf, onderdeel van de Lectric-groep, is groot geworden met het versturen van nieuwsbrieven voor bedrijven. De oprichter van het bedrijf ziet veel bedrijven, zeker buiten Nederland, nu investeren in apps.

 

VS en China lopen voorop

Hij verwacht dat door de doorbraak van apps e-mailmarketing in belang zal afnemen. ‘De app zal het centrum van je berichten worden. Bedrijven bereiden zich al voor op een toekomst waarbij ze zeker jongeren meer apps aanbieden. Ze moeten wel. Bedrijven in de VS en China lopen daarin voorop en Amazon en Alibaba komen naar Nederland.’ Ralph Cohen van IceMobile, dat werkt voor supermarktondernemingen over de hele wereld, merkt dit ook. ‘Bedrijven gebruiken mobiel naast alle andere kanalen, maar het blijkt zoveel effectiever dat ze e-mailmarketing vaak op een lager pitje zetten. Dat komt denk ik ook omdat merken hun klanten overal willen kunnen bereiken.’ In een supermarkt-app zit vaak een boodschappenlijst, de looproute in de winkel en aanbiedingen.

 

‘Bloedirritant’

Cohen zal bedrijven nooit adviseren slechts op één communicatiekanaal in te zetten, maar de klant vindt een app vaak het prettigst. Het is een praktisch stukje gereedschap. In een supermarkt-app zit bijvoorbeeld vaak een boodschappenlijst, de looproute in de winkel en aanbiedingen. ‘Je hebt een hele supermarkt in je broekzak.’ Door zo’n hulpje kan een bedrijf een klant zelfs op specifieke plekken een berichtje sturen. Daar moet je wel mee oppassen, waarschuwt Cohen. ‘Als je elke keer bij een etalage een aanbieding krijgt, wordt dat al snel bloedirritant. Je kunt wel een klant die loopt langs een winkeldisplay om glazen te sparen, een berichtje sturen hoeveel hij gespaard heeft.’

 

Privégegevens

De grote uitdaging is een bedrijfsapp zo relevant te maken dat consumenten die op hun telefoon zetten. Is dat eenmaal gelukt, dan mag er ineens heel veel. Niet alle apps zijn daar transparant over, maar consumentenorganisaties waarschuwen gebruikers regelmatig dat ze privégegevens prijsgeven om een app te kunnen gebruiken. Het gaat om het doorbladeren van het telefoonboek, het lezen van sms’jes of gegevens over de andere apps op de telefoon of tablet. Spelletjes-apps als Angry Birds en Fruit Ninja verzamelen aan de lopende band persoonlijke gegevens en verkopen die door aan advertentieplatforms. Maar ook zakelijke apps vragen toegang tot gegevens.

 

AntiVirus Security

De website Vocativ zette vorige week op een rij welke Android-apps het het bontst maken. De koploper, AntiVirus Security, vroeg wel bij veertig dingen toestemming. Viber en Facebook doen daar nauwelijks voor onder, terwijl Whatsapp Messenger, Twitter, Maps en Chrome ook graag in data neuzen. Van Riemsdijk adviseert bedrijven altijd voorzichtig te zijn met het registreren van informatie. ‘Als je één keer over de schreef gaat, is je app ook zo weer van het toestel gehaald.’ Hij moet zelf op verjaardagsfeestjes nog vaak in de verdediging, omdat zijn bedrijf klantgegevens verzamelt. ‘Dan denken ze toch aan Big Brother.’

 

Bakkerszoon

Appmachine is een Nederlands bedrijf dat profiteert van de populariteit van apps. Sinds anderhalf jaar biedt het internationaal een dienst aan die het bouwen van een app voor kleinere ondernemers, van fysiotherapeut tot evenementenorganisator, heel eenvoudig maakt. Het zoontje van de bakker kan het ook, zegt operationeel directeur Fleur van der Laan. Zo’n 150.000 mensen zijn aan het bouwen geslagen en een paar duizend apps zijn echt gebouwd. Dat komt doordat apps nu nog aan allerlei spelregels van App-store of Google Play moeten voldoen, zegt Van der Laan. Als ondernemers hun app straks kunnen aanbieden op een mobiele website moet het veel gemakkelijker gaan.

 

Het artikel is te vinden op Het Financieele Dagblad

Tags:

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met me op, ik vertel er graag meer over!

Marketing Yourzine

marketing@yourzine.nl


Welkom.
Vanaf november is Yourzine veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?