Mailcovid

E-mail: nóg belangrijker en effectiever tijdens Covid-19

Het belang van het kanaal e-mail is groter geworden voor Nederlandse organisaties, zo blijkt uit een onderzoek van brancheorganisatie DDMA. Maar liefst 72% van de respondenten beschouwt e-mail nu als een belangrijker marketingkanaal dan voor de crisis. Tegelijkertijd werd het kanaal ook effectiever ervaren: organisaties creëerden meer eyeballs én meer traffic naar de website.

 

Databases groeien tijdens coronaDDMA infographic

De Nederlandse consumentendatabases zijn tijdens de coronaperiode toegenomen. Bij 26% van de organisaties die deelnamen aan het onderzoek,
werd een toename van de database geregistreerd. Het bereik via e-mail is daarmee verder toegenomen. E-mail was al het primaire kanaal om een echte relevante 1-op-1 dialoog aan te gaan en die rol is nu alleen maar groter geworden. Dat zit met name bij B2C organisaties (9%) en organisaties die zich zowel op consumenten als zakelijke klanten richten (11%). 

Opvallend genoeg zag je aan de andere kant van het spectrum geen verhoogde uitstroom. Waar het huis extra werd schoongemaakt en de tuin werd voorbereid op een hete zomer, was corona geen startsein voor een schoonmaak van de inbox en daarmee een verhoogd aantal opt-outs. 57% van de respondenten zag geen toe- of afname van het aantal opt-outs. Nog eens 11% gaf aan dat het afmeldpercentage zelfs lager is geworden. Het kanaal lijkt daarmee tijdens de gecontroleerde lockdown nóg relevanter ervaren door consumenten. Dat is ook te zien in de engagement cijfers.

 

Meer eyeballs, meer traffic = meer conversie

Naast een groeiende database, komt uit het onderzoek ook naar voren dat veel organisaties hun open- (47%) en klikratio’s (46%) tijdens de coronacrisis hebben zien stijgen. Dat betekent meer eyeballs voor hun communicatie en direct ook meer traffic naar hun website en/of e-commerce platform. Tegelijkertijd geeft 48% van de respondenten aan meer e-mails te versturen dan voor de coronacrisis en 37% hanteerde dezelfde verzendfrequentie. Dat is nog een bevestiging dat consumenten de communicatie als relevant hebben ervaren. Een verhoogde verzendfrequentie zonder een relevante boodschap, had anders zeker geleid tot hogere opt-outs en lage response ratio.

Meer bereik en engagement leidt ook tot een groei van de derde pijler: conversie. Van de ondervraagden geeft 35% aan dat het aantal conversies als resultaat van e-mailmarketing is toegenomen. Eenzelfde percentage geeft aan dat de conversie op hetzelfde niveau is gebleven als voor de crisis. Opvallend genoeg weet bijna 1 op de 5 ondervraagden niet hoe het precies gesteld is met de conversie van hun e-mailactiviteiten. Een gemiste kans die eenvoudig opgelost kan worden. Platformen als Selligent en Salesforce Marketing Cloud bieden hierin namelijk veel oplossingen. Ook een KPI dashboard vanuit Google Analytics en Data Studio zou marketeers meer inzichten kunnen geven.

 

Tone of voice is belangrijk in crisistijd

Toch is niet alles hetzelfde gebleven in coronatijd. Organisaties geven in de open reacties van het onderzoek aan dat de tone of voice wel is aangepast naar de situatie. Uit de DDMA E-mail Barometer komt naar voren dat zeker begin maart de nadruk lag op de impact van de crisis. Dat leidde tot informatieve, servicegerichte e-mails, waarbij de tone of voice vaak net iets anders werd ingestoken. Vanaf april kwam de commerciële communicatiestroom wat meer op gang en konden CRM Marketeers terug naar de business as usual.

 

Over de Barometer

De DDMA gebruikt de E-mail Barometer om regelmatig te toetsen hoe het gesteld is met de e-mailmarketing activiteiten in ons land. Het onderzoek dat nu gepubliceerd is, is extra interessant door de impact van corona op het kanaal. Daarbij moet worden gesteld dat het onderzoek zich heeft gericht op de maanden maart en april. Op dat moment was de lockdown nog in volle gang. 

Het onderzoek bevestigt opnieuw hoe relevant e-mail was én nog steeds is. Alle grote merken en bedrijven gebruikten e-mail als het primaire communicatiekanaal naar consumenten en prospects. Waar budgetten voor andere kanalen werden teruggeschroefd, was dat bij e-mail juist het tegenovergestelde. Nu we in de volgende fase zitten – het ‘nieuwe normaal’ – is die focus weer aan het veranderen. Het is nu juist zaak om de nieuwe instroom van contacten, vaak ook nieuwe online klanten, voor lange tijd te binden.

 

Benieuwd hoe Yourzine jouw e-mail campagnes, juist in deze tijd, kan helpen verbeteren?
Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over.
 

Meer blogs lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met me op, ik vertel er graag meer over!

Anne-Marie Kraal
Anne-Marie Kraal

CRM Marketeer

annemarie@yourzine.nl