E-mail marketing: een linkse bezigheid?

Onderzoek: Hoe staan de politiek partijen ervoor wat betreft e-mail marketing?

Een dag voor de verkiezingen. Je zou verwachten dat de politieke partijen alles op alles zetten om de zwevende kiezer te overtuigen van hun allerbeste partijprogramma. Online marketing bureau Yourzine zoomde in op de e-mail marketing activiteiten van de tien grootste politiek partijen (2010). Hieruit kwam naar voren dat deze in ieder geval niet de moeite nemen met e-mail marketing de burger te bereiken. Een korte samenvatting van de resultaten:

 • Linkse partijen zijn het meest actief met e-mail marketing
 • Zeven van de tien partijen zetten e-mail marketing in. CDA heeft geen mogelijkheid tot inschrijven, VVD heeft geen nieuwsbrief, inschrijfveld van SGP werkt niet.
 • Aanmelding: je meldt je het snelst aan voor een nieuwsbrief van de PvdA en PvdD (die vragen enkel om een e-mailadres). De meeste tijd is een zwevende kiezer kwijt bij de PVV: maar liefst 8 velden moeten ingevuld worden.
 • Validatie: VVD en D66 maken gebruik van een single opt in. Hierdoor kunnen andere mensen jou aanmelden en dat leidt vaak tot spam-klachten. De overige zes partijen hebben het goed geregeld: een double opt in.
 • Juridisch: alle partijen voldoen aan de Code Reclame E-mail.
 • Herkenbaarheid: slecht twee van de zes partijen begrijpen het. Ze sturen een opgemaakte bevestigingsmail waarin minimaal een logo is opgenomen.
 • Effectiviteit: uiteindelijk versturen maar vijf partijen nieuwsbrieven. SP en GroenLinks spannen de kroon met respectievelijk vier en vijf nieuwsbrieven in de afgelopen tien dagen.
 • Afzender: twee partijleiders versturen uit hun naam de nieuwsbrief. Ook hier lopen de SP en GroenLinks voorop.
 • Content: geen enkele partijen komt tot de kern. Er wordt te veel informatie gecommuniceerd waardoor de lezer snel de rode draad kwijt is en de nieuwsbrief alsnog niet kan bijdragen om een zwevende kiezer over te halen. Geen enkele partij heeft een mobiel geoptimaliseerde nieuwsbrief.

Top drie van de beste e-mail marketing campagnes:

 1. PvdA. Er is duidelijk nagedacht over de inzet van e-mail marketing. Een snelle aanmeldmogelijkheid (direct op de campagnesite), opgemaakte bevestigingsmails en een welkomstwoord (met verkapte verrijkingsslag) vanuit partijvoorzitter Hans Spekman laten de partij uitstijgen boven de andere partijen. De Partij van de Arbeid laat kansen liggen met hun nieuwsbriefuitingen: geen template en veel te veel (achtergrond)informatie.
 2. GroenLinks. Korte bondige nieuwsbrieven met duidelijke call to actions. Een maildruk van onder andere 4 nieuwsbrieven in 3 dagen is echter te veel van het goede. Dat jaagt geïnteresseerden juist weg: wees relevant maar niet te aanwezig. De beperkte aanmeldflow en het versturen van een tekstuele nieuwsbrief leveren de partij niet de eerste maar de tweede plaats op.
 3. Partij voor de Dieren. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende heldere nieuwsbrieftemplates. Over het algemeen wordt er te veel tekst gebruikt. Daarmee komt de boodschap minder duidelijk over. De partij verstuurde een nieuwsbrief waarbij de standpunten van PvdD tegenover de SP worden afgezet. Gevraagd werd aan nieuwsbriefleden om deze mail door te sturen naar zwevende kiezers.

Bovenstaande top drie geeft een aardig beeld van hoe de partijen het verhoudingsgewijs doen maar geen enkele partij heeft zijn e-mail marketing campagnes op orde. Er is voor de partijen nog heel veel te doen in de strijd om kiezers voor zich te winnen. Het kanaal e-mail is een uitgelezen mogelijkheid om relevant en op maat je achterban te informeren, te inspireren en voor je te winnen en / of te behouden. Bijvoorbeeld door middel van segmentatie op regio en interesses / voorkeuren. E-mail geeft daarin meer mogelijkheden dan bijvoorbeeld Twitter. E-mail marketing is relatief goedkoop, snel inzetbaar en meetbaar. Wie weet dat e-mail volgende verkiezingen een doorslaggevende rol kan spelen in het keuzeproces van zwevende kiezers.

Visuele recap

Voorbeeld PvdA

Voorbeeld GroenLinks

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met me op, ik vertel er graag meer over!

Marketing Yourzine

marketing@yourzine.nl


Welkom.
Vanaf november is Yourzine veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?