De nieuwe dynamiek in Nederlandse retail

Het zijn interessante tijden in het Nederlandse retaillandschap. De huidige gezondheidscrisis brengt ons een compleet andere dynamiek. Steeds meer consumenten, vermijden op verzoek van de overheid alle niet essentiële bezoeken aan de winkelstraten en gaan massaal online. Onder deze consumenten ook grote groepen die dat niet eerder deden. 

 

Een nieuwe standaard

De huidige situatie gaat niet alleen leiden tot nieuwe ervaringen, maar ongetwijfeld ook tot nieuwe standaarden. Een voorbeeld hiervan is de grote groep zestigplussers die ons land kent. Deze groep gaat het gemak van online bestellen ervaren. Bij hun favoriete winkels, het shoppen van merken of toch een keer een online bestelling bij een restaurant in hun stad of dorp. De vraag is of deze na de crisis weer terugschakelen naar hun eerdere gedrag. Hoe langer Nederland in een gecontroleerde lockdown zal zitten, hoe normaler het gaat worden en de nieuwe standaard wordt. De vraag is dan welke winkel(keten)s het hoofd dan ook nog boven water weten te houden.

 

Tegelijkertijd bieden deze ‘nieuwe’ online consumentengroepen, zeker in deze tijd, ook enorme kansen. Op dit moment zien we letterlijk de CRM databases van onze klanten ‘ouder’ worden. De gemiddelde leeftijd vertoont een sterk stijgende lijn naar boven. Deze vermogende doelgroep geeft gemiddeld ook nog eens meer uit. Door je nu nog meer te focussen op de instroom en het welkom heten van je nieuwe klanten kan dat nog grotere substantiële voordelen gaan opleveren. Als merk of organisatie bouw je mee aan deze nieuwe online standaard. Maar deze nieuwe doelgroep vraagt wel een andere mindset en tone of voice in je communicatie. 

 

Thuisbezorgen van je boodschappen wordt nieuwe standaard

En er zijn meer ontwikkelingen. Steeds meer consumenten laten hun wekelijkse boodschappen thuisbezorgen. Albert Heijn, Jumbo Supermarkten en Picnic spreken in de media openlijk over de enorme toename van het thuis laten bezorgen van boodschappen. Picnic verhoogde het minimale bestelbedrag van 25 naar 35 euro, maar nog belangrijker: het opende vervroegd een distributiecentrum in Apeldoorn om de bezorgcapaciteit te vergroten. Consumenten ervaren de drukte: de ‘timeslots’ om te laten bezorgen zijn vaak ver vooraf al vastgelegd. Ook dat leidt tot een grotere adoptie van het thuisbezorgen van je wekelijkse boodschappen.

 

Aan de andere kant. Klanten die al voor deze gezondheidscrisis online hun boodschappen deden, voelen zich nu vaak miskend. Zo leert een rondgang op social media. Voor de crisis had men de keuze uit verschillende bestelmomenten, nu moet men heel alert zijn op een beschikbaar bezorgmoment. Deze ‘vaste’ klanten waren en zijn enorm waardevol. Er was vaak al sprake van een weekritme, dat nu mogelijk verstoord gaat worden. Die groep zal dan eerder gaan kijken bij de concurrent. Ook daar kan in communicatie een verschil worden gemaakt.

 

In al dat geweld: Amazon lanceert Nederlandse webshop

Net voordat deze crisis in Nederland pas echt begon, was daar ook nog eens de lancering van Amazon. Na maanden van voorbereiding, ging Amazon op dinsdag 10 maart in Nederland live. De media-aandacht was gigantisch, de kritiek op usability en slechte vertalingen terecht. Tegelijkertijd brengt Amazon wel een andere dynamiek met zich mee die in Nederland ongekend is: een enorm aanbod en vaak een lagere prijs. Door de lancering van Amazon Prime, sinds deze week ook met een enorme campagne op televisie, wil Amazon het gemak verder vergroten. Voor een bedrag van € 2,99 per maand betaal je bij geen enkele bestelling nog verzendkosten. Bijkomend voordeel is dat je met je gezin ook nog eens toegang krijgt tot enorm veel films en series. 

 

Het zijn bijzondere tijden. Tegelijkertijd blijven grote partijen strijden om de aandacht van de consument en zullen ook het overgrote deel van de (online) traffic blijven genereren. Andere bedrijven en merken sluiten zich aan op de marketplaces van Amazon en Bol.com waar het ook niet altijd makkelijk is om op te vallen. Juist dat laatste is nu nog belangrijker dan dan ooit. Wat de impact exact zal zijn, laat zich vooralsnog lastig voorspellen. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

 

Heb je vragen over bovenstaande? Voel je vrij om ons te benaderen via gerrit@yourzine.nl. We denken graag met je mee hoe deze ontwikkelingen door jouw organisatie omarmd kunnen worden!

 

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met me op, ik vertel er graag meer over!

Gerrit van Leeuwen
Gerrit van Leeuwen

Manager Digital Strategy

gerrit@yourzine.nl

“What keeps me going is goals” - Mohammed AliWelkom.
Vanaf november is Yourzine veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?