True false

De crisis als karaktertest?

Thuisblijfdag 42. Welke dag is het vandaag? Dat weet ik deze dagen niet meer. Wat ik wel weet, is dat ik me bijna schaam om wc-papier te kopen, Carole Baskin haar ex-man tussen de tijgers heeft gegooid en dat ik nooit (meer) iets zal kopen bij RUMAG, Hunkemoller of Action. Of een reis boek via Booking.com.

 

Het kan niemand ontgaan zijn dat Arjen Lubach een paar weken geleden het bedrijf RUMAG volledig heeft afgebrand in zijn programma Zondag met Lubach. ‘Karaktermoord’ – zo noemde (inmiddels voormalig) CEO Thijs van der Heijde dat. En karakter: dat is nu juist wat telt. Dit is hét moment om als merk karakter te tonen. Zet je je als merk in voor het grote geheel, of stel je eigen belang voorop? We zien dat merken hier allemaal op hun eigen manier mee omgaan.

 

Na een aantal weken crisis is het tijd om eens de balans op te maken. Het kaf van het koren te scheiden. De helden van de hufters. 

 

Veel bedrijven zijn genoodzaakt om met creatieve oplossingen te komen. Zo is ANWB gaan omdenken; als men niet de natuur in kan, brengen we de natuur naar binnen. Via de podcast ‘De Buitendienst’ zijn natuurgeluiden te horen van de mooiste plaatsen in Nederland. Ook bioscopen kunnen nu geen bezoekers ontvangen. De bioscoopketen Pathé roept sympathie op door de hele maand april elke dag te trakteren op een gratis film. Om Nederlandse artiesten te ondersteunen heeft Spotify de lijst #playlocal aangemaakt. 

 

De grote spelers vallen bijna over elkaar heen als het gaat om liefdadigheid tonen. Apple schenkt 2 miljoen mondmaskers aan zorgpersoneel, Nike belooft 15 miljoen dollar aan goede doelen te schenken, Coca-Cola stopt met marketing en doneert een deel hiervan – 120 miljoen dollar – voor de bestrijding van Corona. Unilever trekt hier zelfs bijna 1 miljard voor uit. Je kunt je afvragen of en hoe belangeloos deze acties werkelijk zijn, want qua marketing werkt dit natuurlijk als een tierelier. Je koopt als het ware sympathie.

 

Nee, dan gaat de prijs voor meest sympathieke actie eerder naar Mercedes Benz. Taxichauffeurs hoeven momenteel namelijk geen lease premie te betalen, aangezien ze weinig tot geen ritten hebben. En dat zónder statement op social media. 

 

Uiteraard werkt dit ook de andere kant op. Zoals RUMAG eerder, kwamen de afgelopen tijd ook andere bedrijven negatief in het nieuws. Ondernemersplatform Sprout.nl maakte vorige week een opsomming van de 17 minst sympathieke bedrijven tijdens de crisis. Merken als Action, Hunkemöller, Douglas en de Bijenkorf laten zich niet van hun beste kant zien, maar Booking.com spant de kroon. Het van origine Nederlandse bedrijf meldt zich ook aan voor staatssteun, terwijl ze afgelopen jaar voor 8 miljard  (ja, dat lees je goed) eigen aandelen hebben gekocht. Helaas voor Booking.com liggen al deze cijfers op straat en is voor iedereen duidelijk dat ze hun eigen belang dus voorop stellen, terwijl veel (kleine) ondernemers met moeite het hoofd boven water weten te houden.

 

Bovenstaande merken laten zich in crisistijden van hun minder sympathieke kant zien. Gaat dit blijvende impact hebben op hun imago? En welke merken komen uiteindelijk als winnaar uit de wedstrijd? De tijd zal het leren.

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met me op, ik vertel er graag meer over!

Anne-Marie Kraal
Anne-Marie Kraal

CRM Marketeer

annemarie@yourzine.nl