Dark mode: wat doet het met e-mail?

Dark mode is een relatief nieuwe techniek die gebruikers de mogelijkheid geeft om mails op een donker scherm te bekijken. Het grootste voordeel van de donkere modus, is dat deze het prettiger maakt om (lange) teksten te lezen. Zeker in de avonduren, als je ogen sneller geïrriteerd raken door het felle licht van je telefoon.

Uit een algemene analyse uitgevoerd door Litmus is gebleken dat ongeveer 13 procent van alle iOS 13 gebruikers de dark mode hebben ingesteld. Er zijn op dit moment nog geen officiële cijfers bekend voor Outlook.com, de Outlook app en Gmail. Ondanks dat dark mode wel op deze clients ondersteund wordt.

De voordelen van dark mode

Het is niet zo vreemd dat dark mode snel een opmars heeft gemaakt. De donkere modus brengt namelijk diverse voordelen met zich mee: 

  • Lezen met dark mode is beter (vooral rustiger) voor je ogen, zeker in de avonduren.
  • Dark mode verlaagt de helderheid van je scherm, waardoor de batterij van je mobiel of tablet langer mee gaat.
  • Dark mode kan de leesbaarheid van je content verhogen. Hierdoor is het voor sommige gebruikers gemakkelijker om je content te verwerken.

 

Vooral het verhogen van de leesbaarheid is niet enkel een voordeel voor de gebruiker. Ook voor het bedrijfsleven, dat hun producten veelal aanprijst via e-mail, heeft er baat bij om deze donkere modus te ondersteunen.

Welke clients ondersteunen dark mode?

Dark mode wordt door veel clients ondersteund. Van de mobile apps ondersteunen de Gmail app op Android, de Gmail app op iOS, de Outlook app op Android en de Outlook app op iOS dark mode. De desktop clients die dark mode ondersteunen, zijn Apple mail, Outlook 2019 op Mac OS en Outlook 2019 op Windows. Tot slot ondersteunt de web client Outlook.com de donkere modus.

Goed om te weten: de diverse clients gaan allemaal anders om met de kleuren in dark mode. Meer weten? Lees dan eens deze interessante blog van litmus.

Dark mode en e-mail design

E-mails die nu opgemaakt worden voor de standaard (light) mode, kunnen niet één op één gekopieerd worden voor gebruikers van dark mode. Design wise zijn er namelijk diverse aandachtspunten waar men rekening mee moet houden.

Ten eerste moeten logo’s met een donkere kleur, zoals zwart of donkergrijs, altijd opgemaakt worden met een lichte rand (bijvoorbeeld wit) . Dit om ervoor te zorgen dat het logo niet per ongeluk wegvalt tegen een donkere achtergrond van de dark mode e-mail.

Daarnaast wordt aangeraden om alle afbeeldingen in de mail op te maken als PNG. Zeker als een afbeelding een kleurvlak bevat dat overeenkomt met de achtergrond van de e-mail. In dit geval is het aan te raden om het betreffende kleurvlak transparant te maken.

Dark mode en techniek

Op dit moment is er (nog) geen officiële documentatie beschikbaar vanuit de diverse e-mail clients met betrekking tot dark mode. Je kunt daaruit herleiden dat alle technieken en ontdekkingen door de community zelf gedaan worden.

Op basis van het onderzoek naar dark mode, zijn er enkele tips geformuleerd die collega-developers kunnen helpen met deze donkere modus te werken:

  • Pas potentieel brightness and contrast op je afbeeldingen in je css, op de afbeelding voor clients die de media query dark mode ondersteunen. 
  • Goed om te weten: de HEX waarden van tekst, backgrounds en dergelijke worden gewisseld naar hun tegenpool. Wit wordt dus zwart en zwart wordt juist wit. 
  • Voor ondersteuning van dark mode is het een vereiste om de volgende meta tags toe te voegen.

<meta name=”color-scheme” content=”light dark”> <meta name=”supported-color-schemes” content=”light dark”>

 

Meer technische tips voor developers? Lees dit artikel van Campaign Monitor eens door te lezen.

De vele uitdagingen van dark mode

Dark mode brengt vele uitdagingen met zich mee, zeker voor e-mail marketeers. Door het ontbreken van officiële documentatie over de donkere modus, is het implementeren helaas nog niet zo eenvoudig. Ook testing is cruciaal, bijvoorbeeld met tools als Email on Acid.

Onze tip? Lees je in en blijf dit vooral doen, want naar verwachting wordt er nog veel over dit onderwerp geschreven. En wil je meer informatie over de donkere modus, heb je behoefte aan tips of wil je gewoon eens sparren met onze experts? Neem dan gerust contact met ons op.

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met me op, ik vertel er graag meer over!

Geert Kamps
Geert Kamps

Campaign Developer

geert@yourzine.nl