Sophie Roeters

Van marketing naar HR: Dit is het verhaal van Sophie

In 2011 ben je begonnen als Projectmanager bij Yourzine, maar inmiddels ben je HR manager bij Adeptiv. Dit is een carrièrestap die je niet zo vaak tegenkomt. Kun je ons meenemen in jouw verhaal?
Na het afronden van de opleiding Commerciële Economie heb ik verschillende commerciële marketingfuncties bekleed, onder andere bij Nespresso Nederland. Ik was altijd veel onderweg voor mijn werk en na een tijdje besloot ik dat ik dichter bij huis wilde werken. Ik had toen acht tot negen jaar ervaring in offline marketing. Overstappen naar online leek mij dan ook een mooie vervolgstap om mijn kennis te verbreden. Zo kwam ik bij Yourzine terecht.

Ik ging aan de slag als Projectmanager en deed projecten voor klanten binnen het groot MKB op het gebied van e-mailmarketing. Daarnaast begeleidde ik de migratie van onze eigen ontwikkelde software naar Tripolis voor veel van onze klanten. Hierna kreeg ik de kans om het gehele operationele proces van IKEA opnieuw in te richten. Werken voor deze klant paste erg goed bij mij, onder andere vanwege mijn ervaring in de retail. Ik was verantwoordelijk voor alle creatieve en technische projecten, die ik oppakte in samenwerking met de marketingafdeling van IKEA FAMILY. Ik heb uiteindelijk vier jaar lang op het IKEA account gewerkt. Dit samen met een aantal leuke collega’s, die nog altijd bij Yourzine werkzaam zijn.

Na een aantal jaar als Projectmanager te hebben gewerkt, begon het toch een beetje te kriebelen. Ik vind het erg leuk om nieuwe dingen op te pakken. Binnen mijn team wist ik nu wel hoe het reilde en zeilde. Maar hoe lopen de processen nu bij andere teams? Ik wilde graag eens over teams heen werken en kijken waar andere teams tegenaan liepen. Binnen Yourzine trad ik ook wel eens op als een soort troubleshooter. Ondertussen was ik ook moeder geworden en ging ik parttime werken. Die combinatie maakte een rol binnen het Operations team van Niels een passende vervolgstap. De implementatie van Yadera en de ISO-certificering kwamen bij mij te liggen. Ook hebben we samen de Yourzine Academy opgezet.

Toen de overname door PostNL plaatsvond en Yourzine samen ging met Searchresult, werd ik gevraagd voor de positie van HR manager. Erg leuk, maar ik had daar niet direct een beeld bij. Na een paar gesprekken over deze functie, zag ik de uitdaging. Als generalist krijg ik veel energie van bouwen en verbeteren, dus eigenlijk paste deze uitdaging heel goed bij mij. Ik wist niet precies hoe mijn nieuwe functie eruit zou zien; dit ben ik gaan ontdekken. Achteraf is deze stap de juiste gebleken en ben ik bijna drie jaar werkzaam als HR Manager.

 

Ondanks dat je vroeger nooit gedacht hebt aan de functie HR manager, past deze rol dus toch heel erg goed bij je. Waarom?
Verbinding vinden en houden met onze mensen vind ik erg belangrijk. Ik ken het bedrijf en de meeste Adeptiv collega’s goed. Ik schakel graag met iedereen binnen de organisatie en ben oprecht geïnteresseerd in wat er bij collega’s speelt. Ik denk dat ik voor de collega’s ook toegankelijk ben en dat is in deze rol ook belangrijk.

Daarnaast houd ik van aanpakken en sta ik altijd open voor nieuwe uitdagingen. Ik werkte al voor een super leuk bedrijf en was erg nieuwsgierig naar de richting waar we op gingen met Adeptiv. Daarom kwam deze uitdaging op het juiste moment. Ik zie het als een avontuur; gewoon starten en vervolgens bekijken waar het ons brengt. Hoe mooi is het dat je hier zelf richting aan kan geven! We zijn als bedrijf in beweging, maar we weten nog niet waar het eindigt. Dit geldt ook voor mijn functie.

 

Mooi, dat jouw carrière een soort natuurlijk verloop van functies laat zien. Heb je je ambities kenbaar moeten maken?
Nee, ik ben voornamelijk vanuit de vraag van de organisatie meegegroeid. Dat past ook bij de branche waarin we werken. Zie het als een uitdaging om mee te bewegen; dat past goed bij mij als persoon. Het is mooi om te zien dat je bij Adeptiv echt alle kanten op kunt.

 

Hoe word je door de organisatie gesteund in het realiseren van je doelen?
Ik word vrijgelaten in mijn rol en krijg hiermee de kans mij te ontwikkelen. Daarnaast hebben we de Adeptiv Academy. Er worden kaders gegeven, daar ga ik dan op mijn manier mee aan de slag. Dit doe ik altijd in samenwerking met mijn leidinggevende en de MT’s van de Adeptiv labels. Die vrijheid vind ik kenmerkend voor Adeptiv. Het vertrouwen en de ruimte krijgen om in samenspraak je functie vorm te geven. Niet exact opgedragen krijgen wat je moet doen. Soms neem je een verkeerde afslag, maar dat is nooit erg. Daar leer je van.

 

Hoe word jij geïnspireerd in de dagelijkse invulling van je functie?
Ik word met name geïnspireerd door artikelen en seminars. Dit zijn geen seminars over ‘de harde kant van HR’, maar met name over het stimuleren van mensen, het realiseren van een goede balans tussen werk en privé en ga zo maar door. Omdat ik geen HR achtergrond heb, benader ik HR wellicht op een niet-traditionele manier. In een meer corporate organisatie zou ik deze rol niet willen vervullen. Ik vind de rol van HR manager bij Adeptiv heel erg leuk omdat ik affiniteit heb met de business en hou van het speelse van de organisatie. We zijn professioneel en informeel en er werken leuke mensen bij ons bedrijf.

 

Wat maakt dat jij iedere dag weer vol positieve energie naar je werk komt?
De informele sfeer! Iedereen kan zichzelf zijn bij ons. We werken hard, maar er zijn ook heel veel leuke programma’s en activiteiten. Zo hebben we een sportcommissie, is er een feestcommissie en organiseren we geregeld een feestje. Ik hoor bij de ‘oude’ garde, maar ik vind die jeugdigheid van Adeptiv juist heel erg leuk.

 

Wat is je leukste, gekste of meest bijzondere herinnering aan je tijd bij Yourzine of Adeptiv?
In de bijna tien jaar dat ik hier werk, zijn er verschillende mooie herinneringen. Maar als ik één ding zou moeten noemen, dan is dat de trip naar Londen. Op stap gaan met een leuke club enthousiaste, ambitieuze en slimme collega’s! Dat was echt een topweekend!

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met me op, ik vertel er graag meer over!

Marketing Yourzine

marketing@yourzine.nl


Welkom.
Vanaf november is Yourzine veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?