Van Junior naar Lead: Dit is het verhaal van Tamara

Yourzine is een mooie club mensen. Samen vormen we een jong, ambitieus en hecht team. We vinden het belangrijk dat je jezelf kunt zijn en dat je je thuis voelt. Daarnaast hechten we veel waarde aan persoonlijke ontwikkeling. Wat je achtergrond ook is: we geven je de ruimte om te leren, je te ontwikkelen én om door te groeien op een manier die bij jou past.

Maar hoe gaat dat dan in de praktijk? Daar kan Tamara je alles over vertellen. Zij startte in juni 2016 bij Yourzine als Junior Projectmanager en is inmiddels doorgegroeid tot Project Management Lead. In deze blog lees je haar verhaal.


Hoe ben je bij Yourzine terecht gekomen?
Ik had eigenlijk een hele makkelijke binnenkomer. Voor ik bij Yourzine kwam werken, was ik werkzaam bij Tias Business School als Marketeer. Om mezelf verder te ontwikkelen, volgde ik een e-mailmarketing training bij Lectric opleidingen. Gerrit, de Digital Director van Yourzine, gaf deze training. Na de training nodigde Yourzine alle deelnemers nog eens uit voor een sparringsessie. Ik was erg enthousiast, al had ik toen nog niet de intentie om van baan te switchen. Een tijdje later deelde Gerrit een interessante vacature via LinkedIn. Ik stuurde Gerrit een berichtje en mocht op gesprek komen. Na twee gespreksrondes bleek dat er absoluut een klik was. Ik ging al snel aan de slag bij Yourzine in de rol van Campaign Manager (Junior Projectmanager) voor Albert Heijn.


Je hebt binnen Projectmanagement al een aantal stappen weten te zetten. Was dat ook het pad dat je als jong talent voor ogen had?
Nee, eigenlijk niet. Ik heb nooit een duidelijk beeld gehad van wat ik precies wilde doen. Ik ben gewoon niet het type dat haar loopbaan al helemaal uitgestippeld heeft. Vroeger niet, maar nu nog steeds niet. Mijn loopbaan binnen Yourzine is heel natuurlijk verlopen. Langzaamaan ben ik steeds meer taken en complexere projecten op gaan pakken. Zo ben ik van een junior functie doorgegroeid naar een medior functie. Weer iets later heb ik me ontwikkeld tot Project Management Lead.


Denk je dat je je roeping hebt gevonden binnen de rol van Projectmanager?
Ja, ik vind het leuk om mensen bij elkaar te brengen in een projectteam en er vervolgens voor te zorgen dat alles lekker loopt. Ik krijg energie van coördineren, plannen en het overzicht te bewaken. Daarom past de rol van Projectmanager goed bij mij. Dit is overigens altijd al zo geweest: tijdens mijn studie nam ik deze rol bijvoorbeeld ook al graag op me.


Inmiddels ben je Project Management Lead en verantwoordelijk voor een team van Projectmanagers. Hoe heeft Yourzine jou ondersteund je ambities waar te maken?
De afgelopen jaren heb ik veel lijntjes binnen de organisatie gelegd. Ik vind gemakkelijk aansluiting bij verschillende teams en collega’s. Omdat ik veel collega’s goed ken, heb ik ook veel draagvlak om dingen op te pakken of te veranderen. Zo heb ik bijvoorbeeld ook de Pizza(werk)sessies voor Projectmanagers geïnitieerd. Dit soort initiatieven worden altijd toegejuicht. Ook vond ik aansluiting bij junior collega’s, die vaak met hun vragen naar mij toe kwamen. Ik vond het leuk om hen te helpen door advies te geven of mijn eigen tips te delen.

Langzaamaan kreeg ik vanuit het management steeds vaker de vraag of ik Teammanager wilde worden. Ik heb dat lang afgehouden. Mijn ambitie lag meer bij het managen van projecten en ik had het idee dat dit in de functie van Teammanager zou vervallen. 

Later werden de teams kleiner door een verandering in de organisatiestructuur. Als Project Management Lead zou ik een klein team van Projectmanagers aansturen en kreeg ik ook de ruimte om zelf projecten op te pakken. Dit paste bij mij.
Daarom heb ik besloten om deze nieuwe stap te zetten. Wat ik heel fijn vond, is dat ik vanuit mijn manager én directe collega’s altijd veel steun heb gekregen. Ook bij deze nieuwe stap in mijn carrière – die ik toch wel spannend vond – was dit absoluut het geval. 


Je hebt dus niet direct je ambities uitgesproken, maar hebt vooral de ruimte gekregen zelf je weg binnen de organisatie te vinden.
Ja! Yourzine is een organisatie waar heel veel kan. Je krijgt de mogelijkheid om kansen die je ziet, op jouw manier te benutten. En kansen zijn er altijd. Het is een organisatie die voortdurend in beweging is. De stappen die ik gezet heb, zijn allemaal heel natuurlijk ontstaan en sloten altijd erg aan bij wat ik op dat moment wilde doen. Ik heb lang gedacht dat leiding geven moeilijk zou zijn, maar uiteindelijk is het toch de juiste beslissing geweest. Ik volg heel erg mijn gevoel als het aankomt op de manier waarop ik mijn rol vervul. En ik vind het fijn dat ik hier alle ruimte voor krijg.


Als je team jou zouden mogen omschrijven, hoe zouden ze dat dan doen?
Ik denk dat ze zullen zeggen dat ik benaderbaar ben. Dat ik er voor ze ben en dat ik achter ze sta. Ik denk niet dat ze me hiërarchisch vinden. We zijn een team en we hebben elkaar nodig. Ik ben niet het type dat taken zonder overleg delegeert. Ik zet de grote lijnen uit, overleg met mijn team en ben er voor ze als ze me nodig hebben. We doen het echt samen. 


Wat maakt dat jij iedere dag weer vol energie naar kantoor komt?
Het allerleukst is de samenwerking met mijn collega’s. Ik vind het heel mooi om te zien dat ik mijn team verder kan helpen door ze nieuwe uitdagingen te geven. Ik vertrouw erop dat ze het zelf kunnen en stuur daarom zo min mogelijk. Iemand die een bepaald project heel spannend vindt en deze opdracht dan toch tot een goed einde brengt met minimale sturing: dat vind ik het mooist!


Worden de successen in het team dan ook gevierd?
Ja, absoluut. Dat klinkt heel cliché, maar ik laat het collega’s graag horen als ik vind dat het lekker gaat. We hebben allemaal een ontwikkelplan, dus een (persoonlijk) succes zal ook altijd in dit plan opgenomen worden. Het is fijn successen te benoemen, maar natuurlijk praten we ook met elkaar als het even wat minder gaat. Overigens geldt dit niet alleen in mijn team, maar is dit in de hele organisatie zo.


Tot slot: wat is je allerleukste, gaafste of gekste herinnering van je tijd bij Yourzine?
De skivakanties vind ik fan-tas-tisch! Je leert je collega’s op een heel andere manier kennen. De setting is natuurlijk anders: je drinkt ook een biertje met de collega’s waar je normaal misschien niet mee samen werkt. Als je daarna weer met elkaar op kantoor bent, heeft zo’n trip echt bijgedragen aan de samenwerking en sfeer. Je hebt weer wat collega’s beter leren kennen en daardoor nog meer aansluiting gevonden binnen de organisatie. 

Weet je, ik vergeet soms om stil te staan bij zakelijke successen. Dit klinkt misschien vreemd, maar ik ga er eigenlijk gewoon vanuit dat we goed werk leveren met elkaar. Dat is ons werk. Nog belangrijker vind ik het dat we het leuk hebben met elkaar! En dat is zeker het geval én de reden dat ik nog steeds met een grote glimlach naar mijn werk ga.

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met me op, ik vertel er graag meer over!

Next Lead

info@nextlead.nl


Welkom.
Vanaf november is Yourzine veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?