Gerritcareers

Van jong broekie tot MT-lid. Dit is het verhaal van Gerrit

Gerrit, je bent alweer 10 jaar werkzaam bij Yourzine. Neem ons even mee terug in de tijd.
Mijn connectie met Yourzine begon eigenlijk al veel eerder. In het derde jaar van mijn HBO-opleiding heb ik een half jaar stage gelopen bij de Lectric groep. Yourzine was hier destijds onderdeel van. Na het afronden van mijn HBO-opleiding en een uitstapje naar het buitenland, volgde er een universitaire studie. Hierna heb ik een eigen bedrijf in voetbalreizen opgezet.

Gedurende die jaren heb ik altijd contact gehouden met Michiel, destijds CEO van Yourzine. Omdat het me als zelfstandige toch wel fijn leek om weer wat collega’s om me heen te hebben, besloot ik om aanvankelijk één dag per week bij Yourzine mee te werken. Niet alleen voor het contact met collega’s, maar ook om een gevoel te krijgen bij de organisatie.

Op 1 maart 2010 ben ik officieel bij Yourzine gestart, als een soort manusje van alles. Ik heb marketingplannen gemaakt voor de lancering van de nieuwe marketing software die we op dat moment ontwikkelden vanuit ons kantoor in China, maar ook mijn eerste stappen gezet op het account Albert Heijn. Albert Heijn was toen net klant van Yourzine en is dat tien jaar later nog steeds! Nog altijd ben ik werkzaam op deze mooie klant.

Mooi is dat enkele collega’s van toen nog steeds bij Yourzine werken! De organisatie is de laatste jaren flink gegroeid. We zijn verhuisd van Zaltbommel naar Den Bosch en vervolgens, samen met Searchresult, Adeptiv geworden. De groei en verhuizingen zorgden telkens weer voor een nieuwe dynamiek en omgeving, wat ik zelf als prettig heb ervaren.

 

Een lange historie dus! Je hebt de laatste jaren een aantal stappen gezet. Van manusje van alles groeide je uit tot MT-lid. Welke rollen heb je allemaal mogen vervullen?
In de beginjaren ben ik Projectmanager voor onder andere Albert Heijn geweest. Ik zette de lijnen uit en bewaakte de voortgang van diverse projecten. Op een gegeven moment viel het me op dat nieuwsbrief content over taarten het bijvoorbeeld beter deed dan content over stamppot. Ik begon met het bijhouden van cijfertjes in Excel op elk individueel contentblok.

Na enkele weken heb ik mijn bevindingen gedeeld met de account-verantwoordelijke, Michiel en Albert Heijn. Mijn ideeën rondom het anders aanpakken van content, sloegen aan. Ik kreeg de kans om deze verder uit te bouwen. Zowel bij de klant op locatie, als bij Yourzine als organisatie. Eerst in het strategieteam en later meer op het gebied van optimalisatie, als Conversie Optimalisatie Specialist.

Ongeveer zeven jaar geleden ben ik begonnen met het bouwen van teams. Aanvankelijk met een aantal afstudeerders, van wie enkelen nog steeds bij Yourzine werkzaam zijn. Later werd ik Manager Analytics & Optimization en Head of CX, Optimization & Analytics. We groeiden uit tot een team van tien vaste medewerkers, parallel aan de groei van Yourzine naar in totaal 125 collega’s eind 2016. Sinds december 2018 ben ik lid van het MT en vervul ik de rol van Digital Director.
Ik ben eindverantwoordelijk voor Data & Strategie binnen Yourzine en werk in mijn rol samen met de zogeheten ‘Head of`s’ op het gebied van data binnen Yourzine, Kernel en Searchresult.

 

Als je het zo bekijkt, heb je dus eigenlijk aan de wieg van Yourzine’s datadriven aanpak gestaan?
Dan geef je me eigenlijk eigenlijk iets te veel credits. Yourzine ademde altijd al data. Allereerst vanuit het vakgebied e-mailmarketing. Met de volwassenheid van loyaliteit en groei van e-commerce is dat steeds verder gegroeid. Dat begon in 2010 te versnellen. We brachten steeds meer data bij elkaar, ontwikkelden inzichten en serveerden dat via de verschillende kanalen uit. Er kwam door continue test & learn steeds meer data bij. Maar centraal staan de inzichten die je haalt uit de data en de data die je creëert.

Meer focus op data was rond die tijd dus ook noodzakelijk. Datagedreven werken is namelijk geen vanzelfsprekendheid: het moet focus krijgen en bovendien breed gedragen worden in de organisatie. Dat is in een stroomversnelling gekomen met de komst van Jimmy (Head of Data & Insights) en later Bas (Ex Head of Data & Insights). Daarmee konden we het datagedreven werken overal in de organisatie nog meer laden. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een team met data engineers en data scientists.

 

Je geeft al een aantal jaar leiding aan een team en begeleidt elk jaar een aantal afstudeerders. Wat is het belangrijkste dat jij je teamleden probeert mee te geven?
Als manager geef ik in beginsel alle collega’s veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Natuurlijk werken we met standaard processen en structuren. Maar hoe je vervolgens je doelen bereikt binnen deze grenzen, vind ik iets persoonlijks. Elk mens is uniek en die wil daar zijn of haar eigen draai aan kunnen geven. Dat maakt de aanpak en het resultaat sterker. Het maakt dus niet uit hoe je je doelen bereikt, als je ze maar bereikt. Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen succes.We stippelen afstudeeropdrachten dan ook niet op voorhand uit. Dat geldt overigens ook voor carrièrepaden. We vragen juist om input van de afstudeerder of medewerker. Het is een samenspel. Komen zij met goede ideeën, dan gaan we rennen. Elk individu is uiteindelijk zelf eindverantwoordelijk: wij bieden alleen de tooling en handvatten voor succes. Het is dan ook extra mooi om te zien dat een aantal van die afstudeerders nog altijd tot de kern van ons bedrijf behoren.

 

Is dat ook hoe de organisatie jou heeft ondersteund bij het bereiken van je dromen?
Ja. Ze zijn mij altijd blijven challengen en hebben mij vooral veel vrijheid en ruimte gegeven om mezelf te ontwikkelen en mijn eigen keuzes te maken. Dan ga je wel eens op je bek, maar ook daar leer je van! We hebben bij Yourzine een cultuur gecreëerd waarin fouten maken mag en we daardoor al doende veel leren. Dat gekoppeld aan een hands-on mentaliteit gekoppeld aan de ambitie om het maximale uit elke campagne te halen, zowel voor onze klant als de klant van de klant, maakt ons een mooie club mensen.

 

Wat maakt dat jij iedere dag weer vol energie naar je werk komt?
We werken in een hele dynamische omgeving en voor ontzettend gave merken.
Door de jaren heen heb ik een kijkje in de keuken van grote merken mogen nemen – zoals Albert Heijn, Samsung, HEMA en Rituals – en heb ik bij kunnen dragen aan hun succes. Voor Samsung heb ik ook veel naar het buitenland mogen afreizen. Dat was een fantastische tijd!

En we staan pas aan het begin. De digitale versnelling komt door de omstandigheden nu nog sneller door. Maar nog steeds is de impact van digital relatief bescheiden op de totale uitgave binnen retail. Alhoewel die nu, mede door corona, enorm versneld en ontwikkeld is tot een substantiële impact. Het is vandaag de dag een niet meer weg te denken aandeel in het geheel.

Daarom ontstaat er steeds meer kruisbestuiving tussen branches en wordt digital volwassen vanuit een ‘no-channel’ perspectief. Ik vind het mooi om al die ontwikkelingen van dichtbij mee te maken en tegelijkertijd innovatie te omarmen en toe te passen bij verschillende opdrachtgevers. Dat is ook de reden dat ik bij een toonaangevende agency werk. Je doet elke dag iets anders en bouwt mee aan het succes van niet één, maar meerdere mooie merken. We zijn een ontzettend leuk team dat goed aan elkaar gematcht én gewaagd is en durven elkaar dus ook aan te spreken op elkaars werk of gedrag. Hierdoor komen we samen vooruit!

 

Over ontwikkeling binnen de branche gesproken. Met welke ontwikkeling ben je momenteel veel bezig?
Met name de vele ontwikkelingen op het gebied van data. Vanuit zowel het Adeptiv Lab als het gezamenlijke Adeptiv datateam komen veel initiatieven. In veel gevallen al wetenschappelijk onderbouwd! We houden ons bezig met recommenders en customer lifetime value, maar kijken bijvoorbeeld ook naar text mining en conversational commerce.

Onlangs hebben we een onderzoek onder 500 consumenten gedaan. Binnen een week hebben onze strategen, UX/CRO specialisten en het datateam het voor elkaar gekregen super inzichtelijke factsheets voor klanten te ontwikkelen en een blog te schrijven. Dat was gaaf om mee te maken!

 

Wat is je allerleukste, gaafste of gekste herinnering van je tijd bij Yourzine?
Dat zijn er te veel om op te noemen. Het is moeilijk om er één te kiezen. Met name de reizen naar Londen, Barcelona en de jaarlijkse skitrips zijn legendarisch.
Zo gingen we met 120 collega’s met de boot naar Londen. We kregen het voor elkaar om de bar op de boot open te houden en arriveerden met slechts een uurtje slaap in Londen. We gingen op voorspraak van het restaurant in galakostuum naar de club, maar vielen hier volledig uit de toon tussen alle vrijgezellenfeesten.

In Barcelona sprongen we met 100 man, gekleed en wel, tegelijk in het zwembad. En na afloop van een verloren wedstrijd van het Nederlands Elftal, deden we een polonaise door de kroeg, over het zebrapad en weer terug. Deze actie heeft uiteindelijk een aantal Spaanse kranten gehaald!

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met me op, ik vertel er graag meer over!

Next Lead

info@nextlead.nl


Welkom.
Vanaf november is Yourzine veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?