AMP

AMP: de e-mail revolutie?!

Stel je voor dat je een e-mail kunt versturen waarin je je ontvangers een vraag stelt die ze direct in de e-mail kunnen beantwoorden, zonder dat ze de e-mail hoeven te verlaten. Of je toont ze een recept en als ze willen weten welke ingrediënten ze nodig hebben, hoeven ze enkel op de meer lezen knop te klikken. Vervolgens vouwt het recept uit binnen de e-mail en worden de ingrediënten en bereidingswijze getoond.

Een droom of realiteit? Van oudsher is e-mail qua ontwikkeling een kanaal dat redelijk stil heeft gestaan. Gechargeerd gezegd: eigenlijk werken we binnen het kanaal nog met HTML uit de jaren negentig. Maar sinds Google AMP heeft geïntroduceerd, lijkt er toch eindelijk schot in de zaak te komen en zijn er steeds meer mogelijkheden om het kanaal van nieuwe mogelijkheden te voorzien.
 
Wat is AMP?

Google Accelerated Mobile Pages, afgekort naar Google AMP, is een (relatief) nieuwe webstandaard. Het bevat een set aan tags die verwijzen naar vooraf gedefinieerde stukken code. En nu dus ook mogelijk binnen e-mail!

Hierdoor wordt het gemakkelijker om interactieve onderdelen toe te voegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een carrousel, een formulier en een mogelijkheid voor de ontvanger om artikelen die nog in hun winkelmandje zitten, direct af te rekenen. Hierbij krijgt de ontvanger ook direct feedback op hun actie binnen de mail. Doorsturen naar een webpagina, is niet meer nodig. Dat betekent dat er nog meer mogelijkheden zijn voor verdere verrijking van een profiel. Elke klik wordt direct een een unieke persoon gekoppeld. 

 


 
Hoe werkt AMP?

Om een e-mail in AMP te versturen, moet je ESP over de mogelijkheid beschikken om berichten in AMP op te kunnen maken. Je maakt naast de HTML en platte tekst versie van een e-mail, ook een AMP versie op. De HTML versie zal als fallback functioneren wanneer AMP niet door de e-mailclient wordt ondersteund.
 
AMP en Selligent
Een ESP die Yourzine vaak gebruikt is Selligent. Selligent ondersteunt sinds kort het versturen van AMP berichten. Als de grootste partner van Selligent in de Benelux is Yourzine één van de eerste die deze techniek succesvol toepast. Om AMP te activeren in Selligent, moet de module geïnstalleerd worden. Dit kunnen wij uiteraard faciliteren. Daarnaast moet de developer die de e-mail opmaakt, beschikken over de juiste kennis omdat het net iets anders gaat dan de traditionele HTML e-mail.
 
In welke e-mail clients werkt AMP?
Op dit moment werkt AMP nog niet in alle clients. De clients die dit ondersteunen zijn Gmail, Yahoo en Mail.ru. Sinds kort (september 2020) is Outlook gestopt met de ondersteuning van AMP. Om AMP mails te kunnen versturen, dien je in eerste instantie een e-mail op te maken die aan de richtlijnen van Google voldoet. Je mag dus geen dummy e-mail met ‘Lorum Ipsum’ teksten aanbieden. Ook moet je e-mail over een goede fallback beschikken. Nadat je de AMP e-mail uitvoerig hebt getest via de testmodules van Google, kun je je aanvraag indien. Dit geldt dan voor één e-mailadres. Wil je meerdere adressen registreren, dan moet je het proces vaker doorlopen.
 
Wat kun je met AMP realiseren?
Met AMP in e-mail kunnen ontvangers veel meer handelingen direct in de mail uitvoeren, zonder weg te klikken naar een website. Dit kan onder andere helpen om eenvoudiger data van je klanten te verzamelen. Verstuur klanten waarvan je de verjaardag nog niet weet bijvoorbeeld een vrolijke campagne waarin je hen vraagt of ze op hun verjaardag verrast willen worden. Klanten vullen direct in de mail hun geboortedatum in, die vervolgens netjes wordt weggeschreven in je database.

Ook voor welkomstcampagnes kan AMP perfect worden ingezet. Zo kun je voor klanten die zich net hebben aangemeld, de drempel verlagen om hun voorkeuren in te vullen. In plaats van door te klikken naar een account omgeving, kunnen ze dit direct in de mail doen. Eten ze het liefst vlees, vis of vega(n)? Of vraag je klanten of zij liever een keer per maand of een keer per week de nieuwsbrief willen ontvangen? Daarmee is elke interactie direct een dialoog waarbij je elkaar beter leert kennen.

Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Laat in een inspirerende nieuwsbrief bijvoorbeeld verschillende afbeeldingen van heerlijke recepten zien die met een klik veranderen in een lijstje van ingrediënten. Of geef klanten de mogelijkheid om meerdere kleuren van hetzelfde shirt te bekijken om al binnen de mail te zien welke het beste zou passen.

Geloof het of niet, maar dit zijn slechts een aantal mogelijkheden van AMP in e-mail. Wil je op de hoogte blijven van de verdere ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

 

Selligent Innovatie Team

Binnen Yourzine wordt binnen het Selligent Innovatie Team onderzocht hoe AMP werkt, welke elementen we kunnen gebruiken en helpen we bij het registratieproces. Om niet alleen te vertellen over de AMP mogelijkheden willen we het ook kunnen bewijzen. Op dit moment zijn de volgende AMP elementen door ons ontwikkeld en getest.

 

AMP-Form

Met een AMP Form kun je ontvangers bijvoorbeeld een vraag stellen. Het gegeven antwoord wordt direct opgeslagen op het profiel van de ontvanger. Daarnaast is het ook mogelijk om een tekstveld in te laten vullen en het gegeven antwoord ook weer direct op te slaan. 

 

 

AMP-Accordion

Om ruimte te besparen in een e-mail kan gekozen worden op een AMP-accordion toe te voegen in een e-mail. De ontvanger kan dan kiezen over welk onderwerp hij/zij meer wil lezen. De accordion klapt vervolgens uit en toont aanvullende informatie en eventueel een button om meer te lezen op de website. 

 

 

AMP-Carousel

De AMP-carousel kan gebruikt worden als een slider. Je kan er voor kiezen om informatie in verschillende afbeeldingen te tonen. De klant kan vervolgens doorklikken in de slider en bij een interessant onderwerp door te klikken naar de website. 

 

Aan de slag met AMP
Wil je zelf ook e-mailberichten gaan versturen in AMP? Volg dan onderstaande stappen:

  1. Bepaal hoe groot de potentie is van je database AMP mails kan bevatten.
  2. Als deze omvang groot genoeg is, kies dan een lopende campagne die geschikt is om uit te breiden met AMP.
  3. Ontwikkel de e-mail in AMP en valideer deze bij Google.
  4. Registreer je afzendadres + AMP mail (eenmalig) bij Google en Outlook.
  5. Je kunt je e-mail nu gaan implementeren.
  6. Eventueel kun je het succes van AMP bepalen door duidelijke doelen te stellen die je wilt bereiken en hier een controlegroep tegenover te zetten.

 
Heb je hulp nodig? Wij helpen je graag! Met onze ervaring binnen AMP weten we waar we op moeten letten en hoe we je kunnen helpen bij het registratieproces. Neem dan contact op met Daan van Eijk 

 

Meer van Yourzine lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met me op, ik vertel er graag meer over!

Gerrit van Leeuwen
Gerrit van Leeuwen

Manager Digital Strategy

gerrit@yourzine.nl

“What keeps me going is goals” - Mohammed AliWelkom.
Vanaf november is Yourzine veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?