Amazon

Amazon lanceert Nederlandse winkel

Na maanden van speculatie is Amazon.nl dan echt live. Dinsdag (10 maart), ging de Nederlandse shop van deze Amerikaanse techgigant live. Eerder had Amazon al een Nederlands gedeelte op haar Duitse website waarmee het al was uitgegroeid tot een van de grootste webwinkels in Nederland. 

 

Amazon is met een jaaromzet van omgerekend bijna 250 miljard euro de grootste webwinkel wereldwijd. Dat betekent in praktijk dagelijks de bezorging van miljoenen pakketjes. En ondanks die omvang is er nog jaarlijks sprake van een enorme groei. De omzet stijgt namelijk al jaren op rij met meer dan 20%. In de Verenigde Staten is Amazon al marktleider maar in Europa zet men zichzelf nu ook lokaal op de kaart. Nederland is, na onder andere het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, het zesde Europese land waarbij Amazon een eigen webwinkel begint.

 

In Nederland gaat het gelijk groots van start. De internetgigant biedt ruim 100 miljoen verschillende producten in meer dan 30 productcategorieën. Dat zijn lang niet alleen maar eigen producten, maar ook via andere bedrijven. Amazon spreekt over duizenden Nederlandse bedrijven die op de Amazon marketplace zijn ingestapt. Aansprekende Nederlandse merken als Friesland Campina, Hunkemöller, Philips, Rituals en Scotch & Soda maar ook internationale merken als Bosch, Bose, Hasbro, Lego, Mattel en Samsung zijn al op Amazon.nl aangesloten. 

 

Maar wat maakt de komst van Amazon naar Nederland nu zo bijzonder voor marketing specialisten?

 

Een lagere prijs of meer service

Wat is doorslaggevend in de ultieme customer journey? De prijs of juist een excellente service. En wat bindt uiteindelijk een consument op zowel de korte als de lange termijn. Het is vaak een discussie tussen marketing, service en sales. In de media wordt al voldoende gesproken over hoe groot de impact van Amazon op het Nederlandse retaillandschap zal gaan worden. Retailspecialisten verwachten een kaalslag onder Nederlandse webwinkels die niet langer mee kunnen in het grote geweld. Algehele conclusie van de media: bedrijven als Bol.com, Coolblue en Wehkamp zullen zich nog meer moeten wapenen. Tegelijkertijd trok Amazon, via haar buitenlandse webwinkels, al enorm veel Nederlandse consumenten. Daarmee behoorde Amazon op basis van omzet al tot de top 5 van e-commerce bedrijven in Nederland. Wat wel vaststaat is dat Amazon vanwege haar grote schaal lagere prijzen kan bieden. Kiezen Nederlandse consumenten voor de laagste prijs of voor net dat beetje extra service bij de Nederlandse online partijen. Of geven ze toch de voorkeur aan die lokale speler om de hoek.

 

De entree van Amazon Prime

Nederlandse consumenten konden al via de Duitse website lid worden. Nu is Amazon Prime, het loyaliteitsprogramma van Amazon, ook echt beschikbaar in Nederland. Voor slechts 2,99 euro per maand kan je jouw bestellingen gratis en sneller laten bezorgen. Naast gratis bezorging krijg je ook toegang tot Prime Video (on demand video en Amazon Originals), Twitch Prime en Amazon Photos. Ter vergelijking, Bol.com gooit het volledig op gratis en snelle bezorging. Dat kost jaarlijks 9,99 euro per jaar. Amazon is daarmee weliswaar duurder, maar ook maandelijks opzegbaar. Interessant daarbij is dat Amazon het voordeel heeft van enorm veel additionele content. Een potentiële lock in. Tegelijkertijd heeft Amazon geen fysieke locaties zoals Bol.com (via Albert Heijn) en Coolblue (eigen winkels) wel hebben.

 

Het zijn interessante tijden in het Nederlandse e-commerce landschap. De grote partijen strijden om de aandacht van de consument en zullen ook het overgrote deel van de traffic genereren. Andere marktpartijen sluiten zich aan op de marketplaces van Amazon en Bol.com. 

 

Wat is de impact van verkopen via een marketplace als Amazon op je eigen e-commerce platform? Betekent het extra omzet of juist kannibalisatie? Yourzine praat je er graag over bij!

 

Lees ook: Amazon bezorgt nu ook in de achterbak van je auto.

Amazon

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met me op, ik vertel er graag meer over!

Gerrit van Leeuwen
Gerrit van Leeuwen

Manager Digital Strategy

gerrit@yourzine.nl

“What keeps me going is goals” - Mohammed AliWelkom.
Vanaf november is Yourzine veranderd in Springbok.
Nieuwsgierig?