Verhalen tijdens Corona

 

Yourzine is een data driven marketing-automation agency. Maar we zijn er ook van overtuigd dat in 50% van ons werk emotie, onderbuik en empathie van belang is. We geloven in verhalen. We geloven, dat verhalen van mensen de drijfveren zijn tot intrinsiek consumentengedrag. Wij en onze klanten zijn ook consumenten. Daarom schrijven drie van onze collega’s in deze Corona tijd wekelijks een korte collumn. Soms persoonlijk, maar vaak gerelateerd aan eigen consumentengedrag en uiteindelijk weer input voor onze campagnes voor onze klanten.

 

Albert is één van onze strategen, 50+, geen kinderen, wel hond, woont op het platte land ergens in de Betuwe. Daan, business consultant en vader van 3 jonge kinderen, woont vlakbij Den Bosch. Floor is onze Operations coördinator en zorgt dat we ISO gecertificeerd blijven,  is nog net een millennial en woont in Oss.

 

Volg hier de blog

Donderdag 7 mei 2020, Albert | loslaten

 

14 maart 2020 zat ik met twee goede vrienden in de kroeg in Zwolle. Het Corona tijdperk was aangebroken. De laatste dag dat we überhaupt de kroeg in konden. Ik ben er inmiddels zo gewend aan geraakt, dat ik me niet meer voor kan stellen hoe dat in het verleden ging. Ondertussen blijven we tot september thuis werken.

 

In de nieuwbouwwijk waar ik woon is veel röring. De wijk wordt afgebouwd, hoveniers zijn druk met tuinen bezig. Kinderen rennen door de wijk met rubberboten op hun rug. Mijn buren laten hun hond uit. Alsof iedereen opeens een puppy heeft geregeld.

 

Vorige week een gezellige borrel in de tuin met vrienden uit het zelfde dorp. Netjes op anderhalve meter afstand. Eind deze week herhalen we het weer, want het kan best. We laten het allemaal langzaam los.

 

Gisteren was ik jarig. Toch effe anders. Biefstukje en taartje van de landwinkel. Lekker thuis. Scheelt een hoop geld, geen feestje. We besparen een hoop. Aan de overkant ook mijn buurvrouw jarig. Vrienden zongen een verjaardagslied aan de andere kant van het tuinhek. Haar ouders en schoonouders waren op bezoek. Teveel mensen, maar toch netjes anderhalf meter bij elkaar vandaan.

 

Vorige week was ik in het ziekenhuis in Utrecht voor een simpel bloedonderzoekje. Niets aan de hand. Je komt het ziekenhuis niet binnen zonder temperatuur-check. 36,3 graden. Bleek goed te zijn.  Alle gangen éénrichtingsverkeer. Een rare gewaarwording. Het was best druk in het ziekenhuis (zie foto).  Heel benieuwd hoe we dit straks gaan doen in de winkelstraten en op onze werkplek.

 

Vandaag 7 mei, 14 maart is nog maar een kleine 2 maand geleden. Het lijkt een eeuwigheid. Dit jaar maar weer eens een uitgebreid (niet virtueel) kerst vieren met mijn broers en aanhang. Ik mis mijn vrienden en familie. Ik spaar mijn vakantiegeld en vakantiedagen op voor de kerst. Ik ben benieuwd hoe we straks vrijheid gaan beleven. Het is maar een kleine vorm van vrijheid, niets vergelekenen met 75 jaar geleden.

 

Vrijdag 1 mei | Daan:  Heel Nederland aan de barbecue!

 

Het is geen geheim dat ik een enorme barbecue liefhebber ben. Het liefste sta ik iedere dag achter de grill en staan er een stuk of 5 barbecues in de tuin. Samen met een aantal lotgenoten hebben we ook een barbecueblog in het leven geroepen: bbqrockstars.nl (sorry voor de reclame). Hierop delen we recepten, tips en nog veel meer als het maar met barbecue-en te maken heeft. Een aantal collega’s hebben inmiddels de smaak ook goed te pakken. Medeblogger Albert is inmiddels hooked, Rick oriënteert zich op een goed bbq boek (De BBQ Bijbel is een mooi uitgebreid naslagwerk) en Willem is bezig om zijn eerste barbecue aan te schaffen. Voor Stefan viel zijn verjaardag in het water door de crisis en helemaal jammer voor ondergetekende want die mocht de bbq-catering verzorgen met een aantal van zijn lotgenoten.

 

Maar dit zijn niet de enige enthousiastelingen, wat opvalt zijn de bezoekerscijfers van het blog die sinds de crisis explosief aan het groeien zijn. We zien een stijging van meer dan 200% op het aantal unieke bezoekers. Het mooie weer speelt daar zeker een rol in maar het kan niet anders dan dat het thuis werken daar ook mee te maken heeft. En zeg nu zelf, heerlijk low and slow gegaarde spareribs op een door de weekse dag wie wil dat nou niet? Daarom moedig ik iedereen aan om lekker te gaan grillen, roken, stoven en bakken. En heb je hulp nodig ik bied me vrijwillig aan voor het geven van advies, tips en tricks. Maak er een mooie barbecue van.

 

p.s. Niels jouw bbq afspraak vergeten we niet ;-), als het weer kan help ik je graag mee!

Vrijdag 1 mei | Albert: we are back to normal

 

Uit theoretisch onderzoek blijkt dat we de anderhalf meter samenleving met gemak past in de Nederlandse winkelstraten, Bij de buurtsuper staan geen vriendelijke supermarktmedewerkers meer, die je wagentje schoonmaken. In Florida wordt er gevochten om een plekje op het strand.

 

Ik ben een trutje en houd me altijd aan de regels. Ik vond een afstand van anderhalf meter altijd al prettig, maar nu mag ik me er boos over maken als iemand in mijn anderhalf cirkel komt. En dit gebeurt nog steeds te vaak.

 

Onze vriend Elon gaat wel weer een beetje ver, maar toen we onze ouders wegzetten als een doelgroep die tussen 7 en 8 naar de winkel mochten had ik het ook wel moeilijk. Jammergenoeg mag ik binnenkort ook niet meer naar een concert binnenkort aangezien de leeftijdsgrens van buitensluiting naar de 50 is gedaald.

 

In theorie gaat de anderhalf meter samenleving echt lukken. We moeten ons afvragen of we dit in de praktijk kunnen. Bij de Appie en de Plus maken minder dan 30% van de mensen de handvaten van de wagentjes schoon. En ja! Ik heb gepost.

27 april |  Daan: De Koningsdag Spelen ‘thuis editie’ 

De stofwolken zijn weer gedaald. De eerste Koningsdag Spelen ‘thuis editite’ is een feit. De strijd begon met een weergaloze loopfiets race over 2 rondes. De strijders Tom en Teun gingen er volledig voor waarbij Tom aan het langste eind trok. Daarna volgde een potje Croquet. Fanatiek als ze waren vlogen de ballen je om de oren. Teun was, met een klein beetje hulp, de winnaar en zo stond het weer gelijk.

Daarna was het de beurt aan Kubbs. Hoe toepasselijk was het om de Koning omver te werpen. Na 12 worpen was het helaas nog niet gelukt om een winnaar aan te wijzen zodat een verlenging noodzakelijk was. Ook na verlenging was er nog geen duidelijk winnaar zodat de onafhankelijk jury besloot tot een gelijkspel. Zo kwam het voor dat tijdens de eerste Koningsdag Spelen ‘thuis editite’ het finalespel gestart werd met een gelijkspel. De climax die je je kan wensen. Het finalespel was een race op de tractor, via de eerste glijbaan naar de schommel.

Vervolgens moest de speeltoren beklommen worden om een waterballon te pakken. Met ballon van de glijbaan om deze vervolgens kapot te gooien tegen de muur en dat 2 keer. Wij zaten op ons puntje van onze stoel. Maar er kan er maar 1 de winnaar zijn en dat is in 2020 Koning Tom. Als beloning lekker chips gegeten in de zon om de dag af te sluiten met een barbecue. Top dag gehad. En de kinderen ook.

28 april | Floor: Kwoningsdag 2020..

Zo makkelijk als dat ‘wij’ Nederlanders zijn passen we ons aan. Koningsdag.. Woningsdag.. Wat maakt het nog uit. Half Nederland weet toch niet wat we vieren op Koningsdag, of waarom. Maar in voor een feestje? En oud-Hollandse tradities? Dat zijn we (bijna) allemaal 🙂

Zodoende deed Woningsdag haar intrede op 27 april 2020. Zo zou ik mijn (toekomstige) kleinkinderen vertellen over het ontstaan van Woningsdag.

“En waarom blijft iedereen dan thuis om te spijkerpoepen?”
“Tsja, 2 samengesmolten tradities :)”

Sommige buren hadden een voorzichtige vlag uithangen waar anderen hun huis helemaal oranje versierden. Ik vraag me wel af wat men precies beweegt om dit te doen. Doet men dit ieder jaar? Zijn ze fijn van de koning? Trots op hun vaderland? Of is er extra tijd om dit te doen? Of is het juist nu we het niet massaal kunnen vieren dat we hier een behoefte voelen? Of is het juist een ode aan Nederland, een soort gevoel van ‘samen’ wanneer we gezamenlijk meedoen aan initiatieven zoals Woningsdag filmpjes delen en op marktplaats onze oranje kleedjes (met rommel) verkopen?

Het maakt me wel nieuwsgierig. Of het nu door het zonnetje komt, Maxima of alle tradities, social media was gevuld met blijheid en feest.

Maandag 27 April | Albert: coronahobbies (man met hobbies deel 2)

 

Ik heb een caravan op een recreatiepark. Een erfenis van de verbouwing. Onze camping mag in tegenstelling tot die in andere regio’s openblijven. Het is er serieus stervensdruk. Nu.nl kopt: ‘Vakantiehuisverhuurders zien stijging in aantal boekingen in eigen land’. Dat hadden we aan kunnen zien komen.

 

Maar wat doet iedereen dan op de camping in de anderhalfmetersamenleving? Vissen!! Je wilt niet weten wat je ziet op de camping. Nee niet die natte zwemmende dingen. Nee de sport! Mannen in camouflage pakken. Soms bijna een legertenue, soms ook bruingebrand met tattoos. Professionele visuitrustingen waar je ‘u’ tegen zegt. En dat kleine bootje met fluistermotor wil ik ook (zie foto).

 

Ondertussen skeeleren moeders met rolschaatsende dochters? Niet alleen op de camping, maar ook bij mij in de wijk. Op het journaal zag ik dat de de skeelerbusiness verviervoudigd was.

 

Zelf kom ik de laatste tijd vaker bij de Gamma dan me lief is. Ik weet niet waar de klusbehoefte vandaan komt om mijn gereedschapskist op orde te hebben. Een bijwerking van coronaverveling ben ik bang. Vanmiddag de picknick tafel op de camping repareren. Maar eerst even langs de Gamma.

 

Een hervonden hobby is fietsen. Gemotiveerd door het moeten verliezen van de extra coronakilo’s heb ik mijn fiets uit het vet gehaald. Hij doet het nog! Regelmatig kijk ik afgunstig om me heen naar die prachtige slanke nieuwe aerodynamische fietsjes met dunne bandjes op de dijk.

 

Goed om te zien, dat een deel van de economie nog altijd op onze hobbies, vrije tijd en de behoefte om naar buiten te gaan om te sporten kan draaien.

Zaterdag 25 april | Albert: een man met een hobby: deel 1

 

Zoals onze CEO zegt; wij zitten aan de goede kant van het marketingvak. Ik heb het druk, mijn dagen zijn gevuld. En toch heb ik tijd over. Het is een goede oefening in balans zoeken tussen privé en werk. Verminderde reistijden, effectievere meetings online. We leren veel met zijn allen.

 

Waarschijnlijk voor mijn zeer gewaardeerde bazen ook wennen (Love you!). Zoals ik met de opvoeding van mijn hond heb geleerd; vertrouwen geven om vertrouwen te krijgen. Dan ben je vrienden voor het leven. Houden we dit ook post Corona vol met zijn allen? By the way: mijn werkgevers doen dit heel goed ;-). Hoe doen andere baasjes het in deze tijd?

 

Maar daar wilde ik het helemaal niet over hebben. Ik bespaar denk ik 16 uur reistijd per week. Een gevaar? ja want ik ben geneigd om niet te stoppen met werken, een gewin? Zeker, want ik houd ook tijd over. Ik begin vroeger, eindig later, maar neem af en toe wel een half uur voor mezelf.

 

Maar wat doe ik dan met die halve uurtjes?
Morgen meer: iets met camping, caravan, grasmaaien #teamgardena, Gamma, klusjes, marktplaats, wandelen, hond, ontbijtjes en apparaten met knopjes. Ik ben namelijk een man met een hobby.

 

Foto: fanboy #teamgardena morgen meer (ow Niels: ik heb allang gras :-P)

Woensdag 22 april | Albert: het oude normaal

 

We zitten op een klein breekpunt in deze Corona crisis. Regels worden langzaam aan versoepeld. Wij zullen met zijn allen nog wel even thuis werken.

 

Vanochtend toen ik met de hond wandelde heb ik even teruggekeken naar mijn gedrag. Uiteindelijk is daar weinig aan veranderd. Ik ben niet meer of anders online gaan kopen. De winkels waren uiteindelijk gewoon open. Ik geniet van mijn dagelijks bezoekje aan de supermarkt. En na Corona zal ik echt niet méér gaan Zoomen of facetimen. Dat zit niet in het aard van het beestje.

 

Om eerlijk te zijn denk ik dat het nieuwe normaal, gewoon het oude normaal gaat worden. Consumenten die nu even hun toevlucht nemen naar online, zullen zo snel mogelijk weer teruggaan naar offline. Dat is hun ‘hood’. Mensen die winkelen leuk vinden, vinden winkelen namelijk echt leuk.

 

We zijn gezelligsheids-mensen. Als de zon schijnt en de terrassen weer open gaan, zullen ze voller dan ooit zijn. De winkelstraten zullen vollopen. We willen in groepen leven. Elkaar opzoeken. Denk ik… Misschien zijn we wel wat aardiger voorelkaar hierna. Hoop ik van harte.

Dinsdag 21 april | Floor: hoofdstuk 2020

 

Vanavond weer een update van het RIVM en kabinet. Volgens mij is heel Nederland toe aan een nieuwe ontwikkeling. Alle speculaties en branche-initiatieven om de bedrijfsvoering toch door te laten gaan komen voorbij op het internet. De ene nog creatiever dan de ander.

 

Allemaal gebaseerd op die 1,5 meter….Een begrip dat in de geschiedenisboeken onder hoofdstuk 2020 staat.

 

Aanstaande zondag ben ik jarig. Wat de update ook zal zijn, er zal geen groot (of klein) feestje mogelijk zijn. Een tijdje terug hadden we een lang weekend weg naar Boedapest geboekt maar dat werd een enkeltje Rosmalen, sinds alle vluchten zijn gecanceld vanwege COVID-19. En omdat je op je 32e nog best wel je verjaardag wilt vieren, zijn we op zoek gegaan naar een alternatief! Na even googlen en Facebook afstruinen zijn we wel al een tal van superleuke originele initiatieven tegengekomen. Bv een online pubquiz van de plaatselijke horecazaak met een live bandje en het bier mocht je ’s middags al koud ophalen.

 

We zagen ook een heerlijke aanbieding van het sterrenrestaurant uit ‘s-hertogenbosch, Sense. Voor een mooie prijs, een luxe foodplatter @home. Een rondleiding op een alpaca boerderij, of in een dierentuinen en met een drone door de Efteling.

 

We hebben uiteindelijk besloten voor een wijnproeverij van ‘Wijn bij Stijn’ te gaan! Mmmm, nu al zin in! We halen ’s middags de wijntjes en kaasjes op en schuiven om 16.00 uur aan bij de livestream op het youtube kanaal. Het voordeel is dat er niemand naar huis hoeft te rijden;)

 

Ondanks dat we als consument deze initiatieven erg kunnen waarderen, zal het voor de ondernemers niet minder zwaar zijn. (over) Leven in onzekerheid, niet wetende of de zaak het überhaupt wel overleefd en hoe het verder moet na de crisis. Wellicht zijn de O zo creatieve en leuke ideeën wel noodgrepen voor toch nog een minimale omzet. Soms voel ik me dan een naïeve consument. Om dat schuldgevoel in te lossen vraag ik horeca- en concertbonnen voor mijn verjaardag, om later in te lossen.

 

Maandag 20 april | Daan: Piratenavontuur

In het zuiden is de meivakantie begonnen, nu wij ons eerste schoolgaande kind hebben ook het moment om met elkaar naar een pretpark of dierentuin te gaan. Van huis uit was De Efteling ons jaarlijkse momentje, een uitje waar ik als kind altijd erg naar uit keek. Gelukkig heeft dit pretpark voldoende materiaal om het toch nog een beetje, online, te beleven. Zo staat sinds zondag deze documentaire over Anton Pieck online. Naast deze klassieker is de voorpret over de nieuwe attractie Max en Moritz ook de moeite waard om te kijken.

 

In huize Van Eijk beschikken de kinderen (en vader) over een rijke fantasie. Zo was het afgelopen zaterdag sinds lange tijd wat grauw en regenachtig weer waar wij wonen waardoor we de hele dag zo goed als binnen zaten. Het kind zijn kwam in mij weer lekker naar boven tot grote vreugde van de jongens. Stoelen werden versleept, kussens aangerukt, het nodige speelgoed uit de speelkamer gepakt en voordat we het wisten hadden we een heus piratenboot gebouwd. De zeeën werden bevaren, draken werden verslagen en uiteraard is de schat gevonden (en opgegeten). Nee het vervangt niet de Efteling beleving maar het was wel weer eens leuk om kind te zijn ;-).

Maandag 20 april | Albert: weekend

 

Zaterdagochtend, 8 uur (verd#md# wekker). Te strakke paardrijbroek aan, laarzen aan, cap op. Lekker uurtje in het bos rijden in de ochtend. Als ik voldaan terug rijd in de auto, wip ik altijd even langs de Appie in Bunnik, voor de boodschappen van het weekend. Ik verbaas me altijd over hoe chaotisch druk het is daar op zaterdag. Bunnik of all places? Zaterdag is van mij. Het is mooi weer. Wel lekker om vanmiddag even aan de overkant bij Ganspoort te gaan zitten. Ze hebben mijn lievelingsbier. Heel even niets. Genieten van de zon, terwijl ik naar het ‘geroezemoes’ luister.

 

Zaterdagavond, de hond naar mijn schoonzus, lekker uit eten. niets fancy’s. Het blijft altijd leuk om naar andere mensen te kijken, terwijl we genieten van het eten en de wijn.

 

Zondag! Vandaag gaan we naar de camping! Jaja, ik heb een caravan ergens midden in Nederland. Een goede vriendin uit het zuiden van het land komt langs. Zonnetje, bijpraten, visje op de BBQ. Morgen weer werken.

 

Dat was een jaar geleden. Dit weekend was: de manege dicht voor bosritten, de Appie in Bunnik is gereguleerd, Ganspoort is gesloten. ik mis het geroezemoes, het bier probeer ik maar even te laten staan, mensen kijken in restaurants is er even niet bij. Die vriendin komt niet want ze komt uit Uden.

 

Alleen de camping hier mag open blijven van de gemeente.
Meer daarover en over ‘niet doorspoelen maar vermalen’, de komende week meer.

 

In het kader van Nederlands product: Earth and Fire – Weekend

Vrijdag 17 april | Albert: Een oudere jongere. Be ware for the older!

 

En nu verraad ik bijna mijn leeftijd, vorig jaar kreeg ik korting op een B&B omdat ik al als een oudere werd gezien? 🙂 Vond het prima. Moest er om lachen en heb er gretig gebruik van gemaakt. Maar als ik niet oppas moet ik binnenkort om 7 uur boodschappen doen. Heel eerlijk? Toen één van onze klanten het initiatief initieerde om ouderen 70+ een extra uurtje te geven om 7 uur. Was ik niet enthousiast. Ben trouwens wel benieuwd naar de cijfers zijn van winkel bezoek om die tijd.

 

Mijn zeer gewaardeerde collega Gerrit deed een onderzoek naar de toename van ouderen binnen de online klanten journey. Ik was sceptisch (voelde me natuurlijk gewoon aangesproken). Maar….. het onderzoek van mijn collega’s is super interessant!

 

Oud worden is niet erg! We doen mee. Een teken dat we een nog veel meer inclusieve samenleving worden. Be ware for the older!! 😉

 

Lees het artikel van mijn collega’s. Top content.

 

Gewoon leuk:
Ouwe lullen moeten weg – Koot en Bie

Donderdag 16 april | Albert: Muziek ‘keeps us going’.

 

Het is stil. Oorverdovend stil. Terwijl ik mijn blog schrijf hoor ik het stromen van mijn bloed. Heel af en toe rijd er een auto voorbij. Dat moet iemand zijn, die in de zorg werkt of in de bouw. Op de muziekpodia is het nog stiller. Ik mis de concerten, die ik regelmatig bezocht. Het gaat me nog meer aan het hart, om te zien, hoe in één klap deze hele beroepsgroep met vrienden en oud collega’s (22 jaar muziekindustrie verleden), als eerste worden getroffen en waarschijnlijk als laatste weer mee mogen doen.

 

Spotify geeft met hun Made in NL lijst en hashtag #playlocal het goede voorbeeld. Na het verdwijnen van de CD en opkomst van online streaming diensten zijn optreden en Spotify-streams voor muzikanten de enige verdienste. Dus Play Local op Spotify. Want muziek inspireert ons allemaal en ‘keeps us going’ in deze periode!

 

 

PS. De culturele industrie twee maal groter dan de landbouwsector!
3,7% NBP, 320 banen, 4.5% werkgelegenheid.

 

Woensdag 15 april | Albert: Information overload…Woningsdag?

 

En soms gebeurt er veel, terwijl er ook niet echt veel gebeurt. Ik ben nog steeds aan het bijkomen van een weekend vol asperges. Mijn werkdag begint vroeger dan voorheen. Ik ben een ochtendmens en sta altijd om half zeven op. Warm de espresso machine op, melk in de pan en gaan. Heerlijk om vóór 9 uur collega’s te pesten met dwingende mailtjes, sorry ;-).

 

Het leven is anders en ook toch weer niet echt.

 

Zeven uur: Ondertussen schijnt de zon weer en zit ik op de bank naar mijn tuin te kijken. Werken in mijn jogging-pak. Serieus, ik heb nog nooit zoveel jogginpakken gezien in de supermarkt. Doet me weer denken aan de tijd dat ‘Gabber-house’ cool was.

 

En dan opeens is er Woningsdag. We gaan het Wilhelmus online zingen. En virtueel borrelen met de koning. The game is on voor creatieve marketeers. Ben benieuwd waar iedereen mee gaat komen! Woningslied? Daarom op herhaling the day you knew would come’.

Dinsdag 14 April | Daan: Paas Evaluatie.

 

Eerlijk is eerlijk: wij hebben een heerlijk weekend achter de rug. We betrapten ons er zelfs op dat door de maatregelen er weinig ‘stress’ was dat je iets moest doen. Er waren geen verplichtingen, geen weekendje weg, helemaal niets. Zoals aangeven in mijn vorige blog hebben we de overkapping onder handen genomen en daarnaast veel tijd gehad om te genieten van het lekkere weer.

 

Uiteraard kan de barbecue dan niet uitblijven. De enige inkopen die we buiten de deur hebben gedaan, naast de reguliere boodschappen, waren spareribs bij de Sligro en asperges bij de lokale boer. Waarom spareribs bij de Sligro? Persoonlijk vind ik deze het allerlekkerste (Iberico spareribs). Blijkbaar zijn die ik wil ook alleen maar in de vestiging van ‘s-Hertogenbosch te verkrijgen maar dat is het zeker waard. Nu de Sligro ook voor consumenten zonder pasje open is was het drukker dan verwacht. Maar hier waren goede maatregelen getroffen om de 1,5 meter regel na te leven. Hetzelfde gold ook voor de lokale aspergeboer. Iedereen bleef keurig op afstand en een goede route over het terrein zorgde ervoor dat je niet in de buurt van andere kwam. Het begint te wennen die 1,5 meter economie.

Dinsdag  14 april | Albert: Een gat van anderhalve meter.

 

Gisteren versprak een televisiepresentator zich en noemde ‘de anderhalf meter samenleving’ van Rutte; ‘de anderhalf meter economie’. In ons vak overlappen business en marketing elkaar. In ons werk gaat het aan de ene kant over een moeilijk in resultaat meetbare empathische dialoog, terwijl aan de andere kant harde sales-cijfers leidend zijn. Omzet is in ons vak afhankelijk van een vermenigvuldiging van de waarde van een klant, aantallen, tijd, minus kosten. Aantallen zijn nu tijdelijk tot 0 gereduceerd. 0 keer iets is 0, heb ik ooit geleerd. 

 

In leisure, horeca, evenementen en de culturele sector zijn aantallen weggevallen. De factor tijd wordt dreigender. In automotive zal het op dit moment niet heel anders zijn. Ik ben benieuwd of de supermarkten die het nu goed doen, een vertraagde reactie zullen ondervinden. Aantallen kopers in de winkels over langere tijd zullen verminderen. De veranderde online klantreis zal voldoende moeten worden ondersteund met geautomatiseerde kanaal-onafhankelijke opvolging in de dialoog met de klant. De dichtstbijzijnde supermarkt is ook het dichtstbij, best werkende in je browser.

 

Hoe vullen we het gat, dat deze anderhalf meter als een krater slaat. Onze taak om versnelde digitalisering/automatisering en maximaliseren van engagement/loyaliteit te gebruiken, om klanten ook in een post-corona tijdperk te behouden.

Goede vrijdag 10 April | Daan: Paas Preparatie

 

Ook bij ons gaat Pasen net iets anders worden dan andere jaren. Waar we de afgelopen jaren traditioneel een weekend weg zouden gaan hebben we nu een iets andere keus. Wat ga je doen?

 

Gelukkig zijn de weersverwachtingen goed en ik denk dat ik namens veel medelanders spreek dat het dit jaar wel eens een DIY Pasen gaat worden. Hier in ieder geval wel! Want als deze crisis ergens goed voor is dan is het wel voor de tuin en al die klusjes die nog op de plank lagen. Sinds 1,5 jaar zijn we verhuisd en sinds die tijd is er altijd al een constant lijstje geweest van onafgeronde dingen. En dit lijstje is zowaar de afgelopen 3 weken aan het krimpen. Likje verf hier, beetje kit daar. Zo ook komend weekend.

 

We hebben het geluk dat we juist nu kunnen genieten van een tuin incl. overkapping, en die gaan we eens aanpakken de komende dagen. Voor het eerst heb ik online de klusspullen gekocht, een geheel nieuwe ervaring. Verf, kwasten, afplaktape noem het maar op en alles keurig thuisbezorgd. Met de kleur verf is het wel spannend moet ik je eerlijk zeggen dus hebben we daar de keuze uit meerdere standaard kleuren gemaakt om de rest later terug te sturen (of brengen).

 

Maar we zijn er klaar voor, morgen gaat de kwast in de pot en dan zondag thuis genieten van een heerlijk Pasen. Fijn weekend.

Goede vrijdag 10 april, Albert; positief kritisch.

 

En dan heb je een off-day. Hoe ga je daarmee om als je alleen in je huis zit te werken en er geen collega’s, met een dom grapje om je op te vrolijken. Zie blog Floor van gister 😉 Off-day’s triggeren me om kritischer naar gebeurtenissen te kijken. En kritisch is niet eng. Maar goed voer voor een inhoudelijke discussie. Zoals Marleen Stikker zegt: “Kritisch houdt in dat je onderscheidend bent en de juiste keuzes maakt”.

 

Dit doet me denken aan een aflevering van ‘Mondo’ vorige week met Marleen Stikker, directeur van De Waag in Amsterdam. Het onderwerp was de privacy gevoeligheid met betrekking tot het gebruik van apps om Corona op te sporen. Privacy staat bij Yourzine hoog in het vaandel. Dus deze discussie trok mijn aandacht. Eens of niet eens, dat laat ik aan jullie.

 

In die zelfde aflevering, aandacht aan een leuk stukje zelfreflectie over de vele mensen en merken, die iets teveel hoop propageren. Ook voor mij de beste manier om gemotiveerd vooruit te gaan met zijn allen ,op dit moment. Maar dat wil je niet altijd horen en kan ook averechts werken voor bijvoorbeeld een merk. Geniet even van de heerlijke ongenuanceerdheid van Nina de la Parre.

 

De zon schijnt. Ik ga me vol hoop en optimisme weer opladen. Morgen weer iets leuks 🙂 En anders een fijn paasweekend! 

 

Bron foto: https://bbs.chinadaily.com.cn/forum.php?mod=viewthread&tid=1905720
Bron video content: VPRO, Mondo

Donderdag 9 april | Albert: “Knoop je jas dicht, doe un das om, was eerst je handen”

Hadden we toch maar beter naar onze ouders geluisterd, toen we jong waren.

In het kader van: promotie van Nederlands muziekproduct tijdens Corona.

 

Doe Maar – 1983

“Knoop je jas dicht, doe un das om, was eerst je handen
Kam je haren, recht je schouders, denk aan je tanden
Blijf niet hangen, recht naar huis toe, spreek met twee woorden
Stel je netjes voor, eet zoals ut hoort en zeg u (u u u)”

 

https://open.spotify.com/track/3WuphonBW94Yecg9jEsRTE?si=kjTfhH2CSc-JziuFoB8pNQ

Donderdag 9 april | Floor: E-mail spring clean

 

Gelukkig was er op 1 april ruimschoots aandacht voor 1 april grappen. Zelfs uitgebreid met duizenden wc papier, hamster, corona bier grappen. Toch was dit een dag waarop ik mijn collega’s extra miste. De smalltalk door de dagen heen, even op iemands schouder tikken en wegduiken, een 5e ledemaat tekenen op alle groene exit-poppetjes, defect briefje op alle toiletten ophangen etc. Ja, ik ben die über-flauwe collega om wie je soms wel een beetje kan lachen, toch? Ik mis de informele sfeer, het showen van mijn nieuwe sneakers en het rennen door de gangpaden (om even je energie weer te boosten). Dat is helaas thuis niet mogelijk met 16m2 woonkamer 🙂

Omdat ik nu minder tijd en energie gebruik voor die zin en onzin pak ik momentjes tussendoor om op mijn telefoon te kijken. Ik kijk veel meer op social media dan normaal gesproken, deel allerlei filmpjes en pranks die ik tegenkom met mijn ouders via whatsapp, speel wordfeud en ruim mijn inboxen op. Het valt me op, nu ik dit met aandacht bekijk dat ik de tijd neem om me uit te schrijven voor mails waar ik in feite al jaren niet naar kijk. Terwijl mails die ik normaal gesproken snel door scan bijvoorbeeld van de Kwantum, Mediamarkt, Social Deal nu aandachtig door lees. Misschien kunnen we dit jaar wel helemaal niet meer met een (vlieg) vakantie weg. In m’n eentje neem ik aanbiedingen door, bespaar geld nu we niet uit eten gaan, niet kan winkelen of andere activiteiten die geld kosten, dus bedenk waar dit aan uit te geven.

Misschien wel een leuke tuinset of een bad voor in de tuin….

 

https://www.wsj.com/articles/coronavirus-emails-from-companies-may-not-be-calming-to-customers-11584957184

Woensdag 8 april | Albert: Het DIY tijdperk komt eraan.

 

Ik kan het vandaag even niet aan me voorbij laten gaan. We hebben een haar-challenge. Ik vroeg me al af hoe onze hosts op TV dit nu doen. Het haar moet mooi zijn en de make-up perfect. Gelukkig heb ik een kapper thuis. Ik ben gedekt. Ik werd wel positief verrast door mijn collega Bart vandaag. Een voorloper. Velen zullen inmiddels de keuze hebben gemaakt om de tondeuse over het hoofd te halen. Mannen heb ik dit al zien doen (zie Bart ;-)) Vrouwen nog niet. Wel weer leuk om initiatieven te zien waar kappers, kappers-setjes verkopen en online mensen assisteren bij het knippen van hun loved-ones.

 

Ter inspiratie:

https://www.npostart.nl/de-geknipte-gast/BV_101397234

https://nos.nl/artikel/2328982-ook-kapsalons-gaan-online-uitlegvideo-s-en-haarverf-aan-huis.html

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/25/kappers-dicht-dus-dan-maar-zelf-de-schaartoch-a3994819

Dinsdag 7 april 2020 | Floor: ‘Quarantaine dag nummer…’

 

Ik weet eigenlijk niet hoeveelste dag het precies is maar het begint bijna een ‘nieuw’ leven te worden. Dagelijks denk ik wel eens aan de voor- en nadelen in tijden voor, tijdens en na het coronatijdperk. Zo heb ik nu wel meer quality time met mijn partner. Van kleine kopjes koffie tussendoor in de tuin, tot aan het bereiden (en opeten) van uitgebreide gerechten. Nu koken een doel op zich is geworden en daarbij ook het uitje naar de plaatselijke supermarkt, nemen we daar ook de tijd voor. We zoeken naar het lekkerste recept voor die dag. Ook zijn we ineens massaal supporters van het goede doel geworden. Namelijk ‘support your locals’ waarbij we als helden worden gezien wanneer we online eten bestellen. Say Whut?? Doneren was nog nooit zo makkelijk. Om eerlijk te zijn heb ik tussendoor ook nog geld gedoneerd aan Unicef, World Animal protection, Stichting Dierenlot. Dat wel zonder directe tegenprestatie behalve het inlossen van mijn schuldgevoel. Ook hebben we ineens hobby’s erbij gekregen. Bijvoorbeeld puzzelen, tuinieren, tafeltennissen, Diamond Painting, schuren & schilderen. Werktechnisch loopt alles door, dat is het voordeel van de branche waarin we werken. Kortom, nog wel even uit te houden zo.

https://deliciousmagazine.nl/site/2020/03/30/kookdagboek-koken-in-tijden-van-corona/110323/

Dinsdag 7 april 2020 | Albert: Kokkerellen

 

We herontdekken onze hobby’s, nieuwe hobby’s en ontluikende talenten bloeien op. Ik heb het over het maken van pizza’s. En opeens besluit je niet naar een Italiaan te gaan, maar zelf pizza’s te maken. Hoe makkelijk is het om losse producten te kopen. Samenvoegen en opeens heb je een gerecht. Het lijkt erop dat, misschien gedwongen door omstandigheden, maar ook omdat we het leuk vinden, we creatief worden. Floor vertelde al dat ze lekker aan het koken was, ik merk ook dat mijn verminderde reistijd me de quality time gunt om meer te kokkerellen. Alles is los te krijgen. Een paar tips van je supermarkt en ‘daar gaan we’.

https://www.instagram.com/massimobottura/

Maandag 6 april 2020 | Albert: ‘Lokaal 2.0’

 

Het luchtalarm gaat af. Normaal net als bij een brandalarm op het werk, denk ik; het zal wel. Vandaag kijk ik op de klok. Gelukkig het is 12 uur en de eerste maandag van de maand. Mijn mindset met betrekking tot boodschappen doen is ook veranderd. Ik doe mijn boodschappen in één supermarkt. De dichtsbijzijnde. Beloften van supermarkten verschillen namelijk nog nauwelijks. Ik ben gewend aan het covid-19 protocol van mijn supermarkt en vind het goed zo. De saamhorigheid in de winkel is groter dan voorheen en kassa medewerkers herkennen je, bijna net zoals vroeger (hoor mij) bij de slager. Wat ik ook intensiveer, door de drukte in en de rijen voor de winkels, is het bezoeken van de landwinkels in mijn omgeving. Deze winkels zijn rustig en hebben volop verse producten uit de regio. Behalve dat de carbon footprint van deze deze producten lager zijn, dan de import artikelen van de supermarkten, ondersteunen we op deze manier ook de hardwerkende kleinere ondernemers. Is dit ‘Lokaal 2.0’? Wat mijn dichtstbijzijnde, favoriete supermarkt dan weer heel goed doet, is ook producten van de landwinkels plek geven in hun schappen. Iets met berg en Mozes/Mohammed.

 

https://landwinkel.nl/landwinkels/
https://www.duic.nl/advertorial/duic-uitgelicht-de-leukste-boerderijwinkels-en-rondom-utrecht/

Zondag 5 april 2020 | Albert: een stiekeme hamsteraar

 

Om zeer vage redenen ben ik altijd al een WC-papier hamsteraar geweest. Vrienden van me weten dat ik regelmatig achter in mijn auto 3 familiepakken heb liggen, die ik dan in de aanbieding heb gekocht. En waarom? Beats me! Ik keur het ook niet goed, maar wat was ik opgelucht toen bleek dat ik niet de enige was. Dat bleek maar weer de laatste weken. Gelukkig is mijn leven weer op orde. Toen ik vandaag in mijn favoriete supermarkt kwam (de dichtstbijzijnde), zag ik een toren wc-papier staan. Mijn leven is weer op orde! Voor mensen als ik, zou een wc-papier abonnement fantastisch zijn. Het zou maar eens opraken.

Zaterdag 4 april 2020 | Albert: IKEA, die drempel kan best weg.

 

We zijn op zoek naar twee simpele stoeltjes voor in de tuin. Maar… de IKEA is dicht :-(. En daar moeten ze toch echt vandaan komen. Gelukkig kun je bij de IKEA wel afhalen. Maar, dat kost wel €9, 99 om het voor je klaar te zetten. Ik was even verward. De winkel gaat dicht, wat begrijpelijk is, maar verdorie, doe dan iets aan dat rare afhaal bedrag. Mopperend ging ik op zoek naar vergelijkbare stoeltjes bij de concurrent. Wat schetst mijn verbazing. Alsof SIRI meeluisterde. Ik krijg dezelfde dag nog een mailtje van IKEA dat bij mijn volgende aankoop in de winkel, ik de afhaalkosten terug krijg. Vond ik leuk. Tip aan IKEA. Maak afhalen gewoon gratis nu. Scheelt weer een drempel en wel zo aardig.

 

https://www.omroepwest.nl/nieuws/4014831/Klussers-in-de-rij-bij-de-bouwmarkt-en-file-bij-IKEA

Vrijdag 3 april 2020 | Albert: we passen ons razendsnel aan

 

Ondertussen verandert mijn ritme. Ik hoef niet te reizen, ik begin mijn dag achter de computer en duik onder de douche na mijn eerste call. FF geen cam 😉 Ik zie er niet uit. Het is 11 uur en de zon schijnt. De hond, die ook niet naar de opvang gaat huilt. Waarom niet even een wandeling door de weilanden. Genoeg om over na te denken. Teveel nieuwe ideeën. En een telefoontje met mijn geliefde collega’s kan ook terwijl ik de buitenlucht inadem. Voordat ik achter mijn computer thuis kruip, nog even naar de supermarkt. Op de parkeerplaats richting de winkel ontwijken mensen elkaar op gepaste afstand. We zijn toch ergens bang voor elkaar geworden. Voor de winkel sta ik in een lange rij. Een medewerkster van de supermarkt maakt de handvaten van de karretjes schoon. Zonder, kom je er niet in. De hoeveelheid karretjes zijn beperkt. We passen ons blijkbaar razendsnel aan in een crisissituatie.

Donderdag 2 april 2020 | Albert: Vooruit denken

 

Relatief weinig flauwe 1 april grappen gehoord. Natuurlijk wel op onze bedrijfs Whatsapp, maar dat houdt de motivatie hoog en stiekem zie ik een glimlach op mijn gezicht op de Zoom webcam. Oef Zoom! Kunnen we dat nog wel gebruiken in verband met lekkende achterdeurtjes? Vandaag relatief weinig conference calls. Goed moment om virtueel mee te denken met onze klanten. We zijn druk, maar vinden dat we ook aan ons zelf en onze klanten verplicht zijn vooruit te denken.