In vijf stappen naar award winning campagne

Sinds 2015 won Yourzine, an adeptiv agency, 12 internationale prijzen in uiteenlopende categorieën als e-mailmarketing, beste CRM & Loyalty programma, beste Product Launch en Omnichannel Excellence. Dat voor uiteenlopende opdrachtgevers als Albert Heijn, Samsung Europe, ODEON en KPN. Wat is de aanpak voor het ontwikkelen van een succesvolle campagne?
 
Focus je op het probleem en dan op de oplossing
Het klinkt heel simpel maar dat is het zeker niet. Albert Einstein stelde ooit: ‘Wanneer ik een 1 uur krijg om de wereld te redden, dan zou ik 55 minuten besteden om het probleem te beschrijven en slechts 5 minuten om de oplossing te vinden.’ Vaak is onvoldoende duidelijk wat een campagne of content binnen dezelfde campagne uiteindelijk bijdraagt. Dan hebben we het ook nog niet eens over het feit dat vanuit hogerhand expliciet wordt gekozen voor een specifieke oplossing, bijvoorbeeld een nieuw kanaal of een bepaalde propositie.
 
Denk als consument, niet als marketeer of merk
Een consument is van vlees en bloed. Net als jij. Achterhaal bijvoorbeeld eens of je content wel op B1 niveau is geschreven. Of nog beter, introduceer een klantpanel of doe een usability onderzoek, spar met je klanten en toets de (beoogde) customer journey regelmatig. Het levert je ontzettend waardevolle kwalitatieve inzichten op die je campagne verder aanscherpen. En laten we wel wezen. Spreek een consument vooral ook aan hoe jij dat zelf ook graag zou willen.
 
Een andere veel voorkomende valkuil is het gebrek aan eenduidige communicatie. Het is dezelfde consument die je e-mail opent, je banner ziet, een SMS bekijkt, doorklikt op een push notificatie of je winkel bezoekt met een servicevraag. Handel hier ook naar. Als consument verwacht jij toch ook dezelfde boodschap?
 
Stel vooraf vast waar je op wil rapporteren
Te vaak worden campagnes ontwikkeld zonder dat vooraf duidelijk is wanneer het een succes is. En als er al doelstellingen zijn, zijn die vaak te abstract. Meer verkochte producten, een hogere klantwaarde of een hogere NPS bijvoorbeeld. Maak het meetbaar op verschillende niveau’s. Wat erg goed werkt is het voorafgaand aan je campagne vaststellen van ‘Reporting Requirements’.
 
In de Reporting Requirements wordt vastgesteld wat je wil rapporteren, op welke wijze en welke data afhankelijkheden er zijn. Op deze manier wordt vooraf duidelijk wat ieders verwachtingen zijn en wordt hier in de opbouw van een campagne rekening mee gehouden. Dat voorkomt verrassingen en daarmee de nodige frustraties.
 
Start klein, eindig groot
Hier had net zo goed ‘Keep it clean and simple’ kunnen staan. Door de hoeveelheid stakeholders wordt een nieuwe campagne vaak een omslachtig en onnodig groot proces. Er wordt een kickoff gepland, notulen gedeeld en wekelijkse vervolgmeetings en updates gepland. Al dan niet dagelijks. Onder de streep zijn veel mensen bezig geweest maar zit de snelheid nog niet in het proces. Naarmate de deadline nadert worden hierdoor vaak minder goede keuzes gemaakt. Het is beter om een klein kernteam te formeren en vanuit daar andere disciplines aan te haken. Bij een relatief kleine terugkerende campagne kan ook Sprint van Jake Knapp een handig handvat bieden.
 
Leg de lat elke dag hoger
Elke campagne, ongeacht het kanaal, leidt tot nieuwe inzichten. Bundel deze observaties en inzichten in een logboek. Het is het startpunt voor volgende campagnes en een handig naslagwerk voor jou en je collega’s. Een aantal observatie zijn zo bruikbaar dat deze zullen leiden tot hypotheses welke vervolgens in een test- en optimalisatieplan verder worden gevalideerd. Een duidelijke optimalisatiestructuur is key voor elke organisatie. Het borgt je kennis en zorgt continue voor nieuwe best practices.
 
Eind september won Yourzine bij Selligent Reconnect 18 in De Efteling met KPN de categorie Omnichannel Excellence award. In Londen gingen Adeptiv UK aan de haal met de Consumer First award met ODEON.

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met me op, ik vertel er graag meer over!

Gerrit van Leeuwen
Gerrit van Leeuwen

Manager Digital Strategy

gerrit@yourzine.nl

“What keeps me going is goals” - Mohammed Ali